Mette F.: EU-kandidatur er moralsk støtte til Ukraines soldater

Der er flertal i Folketinget for at knytte Ukraine tættere til EU, selv om landet mangler flere reformer.

Ifølge statsministeren vil det have kæmpe stor moralsk betydning for de ukrainske soldater, hvis landet bliver tildelt status af kandidatland til EU. <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Ifølge statsministeren vil det have kæmpe stor moralsk betydning for de ukrainske soldater, hvis landet bliver tildelt status af kandidatland til EU. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det vil have kæmpestor moralsk betydning for de ukrainske soldater, hvis Ukraine bliver tildelt status af kandidatland til EU.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) efter et møde i Europaudvalget på Christiansborg.

- Det er et meget stort ønske fra Ukraines side at få tildelt kandidatstatus. De har markeret klart, at de ønsker at være en del af Europa og ikke være underlagt Putin (Ruslands præsident, Vladimir Putin, red.).

- At der er enighed blandt EU's 27 medlemslande giver dem en enorm støtte, som kan høres helt ud på slagmarken, hvor de står ret alene overfor et aggressivt Rusland.

- Det har kæmpestor moralsk betydning i Ukraine, men også for hvilket Ukraine vi ser efter krigen, hvor vi gerne skal se et stærkere Ukraine, siger hun.

Statsministeren talte tirsdag formiddag for det ukrainske parlament, som flagede med danske og ukrainske flag og rejste sig under talen for at takke Danmark for hjælpen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj skriver på det sociale medie Twitter, at han er taknemmelig for det danske Folketings støtte til at gøre Ukraine til kandidatland til EU.

Derudover fremgår det, at præsidenten tirsdag har talt i telefon med Mette Frederiksen.

Under samtalen drøftede de også et forestående Nato-topmøde, skriver han.

EU-Kommissionen har indstillet, at Ukraine kan blive kandidatland, hvilket er en årelang proces. En række lande, herunder Danmark, meldte kort efter ud, at de støtter det.

Alle parter har dog understreget, at det kræver reformer fra Ukraines side, hvis drømmen skal gå i opfyldelse.

For nylig samlede der sig et flertal i Folketinget for at støtte, at Ukraine kan blive kandidatland til EU, hvilket er en årelang proces.

Normalvis ville et land som Ukraine ikke være klar til at blive kandidat, men en række europæiske lande og EU-Kommissionen ønsker at sende et klart signal til ukrainere, der kæmper på slagmarken, og til Rusland.

Dog understreger Mette Frederiksen, at EU ikke må gå på kompromis "med de europæiske værdier" for at optage Ukraine i unionen.

Ifølge statsministeren kræver optagelse af Ukraine, at der laves reformer og træffes beslutninger "om alle de ændringer, der skal ske i det ukrainske samfund".

- For eksempel hvad angår korruption. Og i mine øjne må vi ikke gå på kompromis. Så med kandidatstatus er vi sikre på, at Ukraine mærker, at vi holder dem tæt på os andre.

- Men det kommer til at kræve rigtig, rigtig mange politiske reformer, når krigen er overstået, for at man kan opnå et egentligt medlemskab, siger statsministeren.

Ukraine har selv erkendt, at der skal reformer til, for at landet kan blive optaget i EU.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.