Mette F. har tillid til Barbara Bertelsen trods advarsel

Departementschef har fået en advarsel på baggrund af en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtaler sig om personalemæssige konsekvenser af Minkkommissionens beretning på et doorstep i Aalborg, onsdag den 24. august 2022. <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtaler sig om personalemæssige konsekvenser af Minkkommissionens beretning på et doorstep i Aalborg, onsdag den 24. august 2022. Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) har fortsat tillid til departementschef Barbara Bertelsen, efter at hun givet hende en advarsel for sin rolle i Minksagen.

Det siger statsministeren onsdag på et kort pressemøde i Aalborg.

- En advarsel er en advarsel, siger Mette Frederiksen, da hun bliver spurgt ind til, hvor alvorlig advarslen er.

- Jeg har generelt meget stor tillid til de danske embedsmænd, og det mener jeg, at man også kan have fremadrettet. Det ændrer Minkkommissionens beretning ikke på.

Mette Frederiksen siger desuden, at hun nu betragter sagen som afsluttet.

Advarslen onsdag sker på baggrund af en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Den har undersøgt embedsmændenes rolle.

For Barbara Bertelsen vil der ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser. I afgørelsen lyder det, at kommissionen ikke anvender ordet "kritisabel" om hendes rolle.

- Minkkommissionen er kommet med sin kritik. Og så har en uvildig styrelse behandlet den beretning og valgt at indstille til mig som arbejdsgiver i den konkrete sag, at det rigtige at gøre er at give en advarsel. Og den indstilling har jeg valgt at følge, siger Mette Frederiksen.

Med advarslen betyder det, at Barbara Bertelsen kan fortsætte sit arbejde som departementschef i Statsministeriet.

Anderledes ser det ud for departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard og rigspolitichef Thorkild Fogde. De er begge blevet fritaget for tjeneste, mens der foregår et tjenstligt forhør.

Minksagen startede i november 2020, hvor statsministeren på et pressemøde bebudede, at alle mink i Danmark skulle slås ned.

Det var for at bremse smitte med coronavirus og for at undgå, at virus muterede, så vaccinerne ikke ville virke.

Efterfølgende stod det så klart, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Statsministeren bliver også spurgt, hvad hun mener om, at hun bliver udråbt som den store skurk af oppositionen.

- Jeg mener ikke, at der er nogen skurk i det her spørgsmål omkring mink og vil sådan set også gerne diskutere, om der er tale om en skandale. Der er blevet begået en fejl. Der manglede lovhjemmel til en beslutning, der var nødvendig, siger hun.

Hun pointerer desuden, at det var nødvendigt at slå minkene ihjel, og at de ville være blevet slået ihjel under alle omstændigheder.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.