Mette F: Ikke antydningen af splittelse mellem EU og Nato

Statsminister Mette Frederiksen ser ikke risiko for, at EU-forsvar vil splitte samarbejdet i EU og Nato.

Under en forespørgselsdebat i Folketinget fredag afviser statsminister Mette Frederiksen (S) spekulationer om, at et styrket EU-forsvar vil splitte forsvarsalliancen Nato. Det sker i regi af den kommende afstemning om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet.

Det er blandt andre Dansk Folkeparti formand, Morten Messerschmidt, der spørger statsministeren til, hvordan et EU-forsvar vil påvirke Nato.

- Der er et ønske om større autonomi i EU. Så man kan sige, at en EU-hær vil være en modpol - en modsætning - til Nato.

- Det er vi ikke begejstrede for. Vi mener, at alliancen med amerikanerne og briterne - der jo ikke er del af EU, er afgørende for vores sikkerhed, siger Morten Messerschmidt fra Folketingets talerstol.

- Hvilken garanti kan statsministeren give for, at dette her ikke om fem eller ti år vil udvikle sig til noget, der splitter Nato? For det vil ikke være godt for Danmark sikkerhed.

Det argument har statsministeren ikke meget tro på.

- Det er jeg helt overbevist om, at det ikke kommer til. Vi ser ingen antydning af splittelse imellem Nato og EU. Tværtimod. Vi arbejder tættere sammen end nogensinde.

- For ganske kort tid siden havde vi på en og samme dag et Nato-topmøde, et G7-møde og et EU-topmøde, hvor USA's præsident deltog. Det er i sig selv den stærkeste understregning af, at vi står samlet i Nato og EU, siger statsministeren.

- Så nej. Der er ikke splittelse, og der kommer ikke splittelse.

Under debatten blev det også understreget, at sikkerhedssamarbejdet i Vesten er langt mere flydende end EU og Nato hver for sig, hvor både medlemmer og ikke-medlemmer samarbejder på kryds og tværs.

Enhedslistens Søren Søndergaard spurgte statsministeren til, om hun mener, at forsvarsforbeholdet generelt har været en fejl.

- Nej, det mener jeg ikke var en fejl. Det var et udtryk for godt politisk håndværk at samle danskerne med forbeholdene i 90'erne. Men det er sjældent, at noget også er det rigtige 20-30-40 år senere.

- Tiden er lige nu til at styrke de politiske fællesskaber. Ikke at gå enegang, siger hun.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.