Mette Frederiksen venter bøvlet forløb for at danne bred regering

Rød blok har flertal alene, men Socialdemokratiet vil stadig forsøge at danne en bred regering over midten.

- Det bliver meget, meget bøvlet det her. Om det kan lade sig gøre, det ved vi ikke, men vi prøver, alt hvad vi kan, siger Mette Frederiksen under en debat i Publicistklubben onsdag efter valget. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

- Det bliver meget, meget bøvlet det her. Om det kan lade sig gøre, det ved vi ikke, men vi prøver, alt hvad vi kan, siger Mette Frederiksen under en debat i Publicistklubben onsdag efter valget. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) gik til valg på at danne en bred regering over midten, og det løfte vil hun forsøge at holde. Selv om det ser svært ud.

Det siger hun dagen efter valget, hvor rød blok fik et knebent rødt flertal, hvilket der var spænding om til det sidste. Hun forudser, at det bliver meget bøvlet.

- Det bliver meget, meget bøvlet det her. Om det kan lade sig gøre, det ved vi ikke, men vi prøver, alt hvad vi kan, siger hun under en debat i Publicistklubben onsdag efter valget.

Mette Frederiksen har onsdag formiddag været ved dronningen, hvor hun formelt er trådt tilbage. Hun er nu fungerende statsminister og ventes senere onsdag at blive udpeget til kongelig undersøger.

Det indebærer, at hun skal forsøge at se, om der kan dannes et flertal for en regering. Hun ventes at bruge de næste uger på det.

Der er brug for bredt samarbejde på grund af inflation, energikrisen, klimakrisen og krig i Europa, er analysen.

Socialdemokratiet er i princippet ikke afhængig af blå blok og har mulighed for at danne regering alene med rød blok.

Frederiksen opfordrer partierne til ikke at stille ultimative krav, og til at de i stedet forsøger at bøje sig mod hinanden.

- Hvis det skal kunne lade sig gøre, vil det kræve, at partier, der traditionelt har siddet over for hinanden, skal ind at sidde ved samme bord.

- Hvis det skal kunne lade sig gøre, vil det kræve tillid, tid og kompromisser. Der er ingen her, der vil få alle deres ønsker opfyldt. Det ville vi i øvrigt heller ikke få, selv hvis vi alle gik i regering med hinanden.

- Jeg kommer ikke til at svare på spørgsmål om røde linjer eller ultimative krav, siger Frederiksen.

Mette Frederiksen siger, at heller ikke Socialdemokratiet vil få opfyldt alle ønsker.

For Venstre er det vigtigste politikken. Og her er Socialdemokratiet og Venstre for uenige om blandt andet den økonomiske politik.

Det siger formand Jakob Ellemann-Jensen, hvis parti står til at blive halveret, men som er det næststørste parti. Han er dog ikke fuldstændig afvisende.

- Jeg har svært ved at se det. Men jeg forstår godt folks intuitive kærlighed til sådan en midterregering, for de kan godt lide, når politikere samarbejder. Men vi behøver ikke sidde i regering sammen for at samarbejde.

- Man skal gøre sig umage, og det er det, jeg siger, jeg vil. Jeg vil gerne læne mig ind i det her. Jeg er gået ind i politik for at gøre en forskel. De mandater, vi dog har tilbage, skal have den størst mulige vægt, siger han.

Lars Løkke Rasmussen er gået til valg på en bred regering.

- Hvor finder man det flertal, der vil tage det samlede ansvar. Min vurdering er, at jeg tror godt, man kunne finde et flertal i Folketinget for at skabe et fælles politiske program, siger Løkke.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.