Minister åbner for træning af ukrainske soldater på dansk jord

Forsvarsminister Morten Bødskov vil have Danmark til at spille afgørende rolle i træning af Ukraines forsvar.

Forsvarsminister Morten Bødskov og Danmark er vært for en donorkonference i august om støtte til Ukraine i kampen mod Rusland. (Arkivfoto). <i>Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarsminister Morten Bødskov og Danmark er vært for en donorkonference i august om støtte til Ukraine i kampen mod Rusland. (Arkivfoto). Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Det er "bestemt" en mulighed, at ukrainske soldater i fremtiden kan blive trænet af danske soldater på dansk jord.

Det siger forsvarsminister Morten Bødskov (S). Han mener, at Danmark kan "spille en helt afgørende rolle" i træningen af Ukraines forsvar.

- Og det tænker vi også, at vi skal, slår Morten Bødskov fast.

- I øjeblikket kigger vi på et meget stort træningssamarbejde sammen med briterne. Men jeg vil bestemt ikke afvise, at der også i forlængelse af det kan være almindelig træning af det ukrainske forsvar i Danmark.

Over sommeren er tusindvis af ukrainske soldater i Storbritannien, hvor de trænes. Derefter skal de hjem og forsvare deres land mod Rusland, der invaderede Ukraine tilbage i februar.

Danmark er i tæt dialog med Storbritannien om det britiske træningsprojekt, fortæller forsvarsministeren. Og Forsvaret har mandskab derovre.

Morten Bødskov påpeger, at Danmark tidligere har været til stede i Ukraine og trænet soldater under en britiskledet operation kaldet Orbital.

- Så vi har masser af erfaring med det ukrainske forsvar, deres ledelse og deres soldater, siger han.

Konkret kan Danmark bidrage med eksempelvis træning i ledelse, hvordan man begår sig i lokalsamfund, militærstruktur og hierarkier.

Hos Venstre er der tilslutning til eventuel træning af ukrainske soldater i Danmark. Det fortæller partiets forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt.

- Der er fuld opbakning fra Venstre, i det omfang det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at træne ukrainske soldater i Danmark, siger han.

Ordføreren understreger, at træningen af ukrainske soldater i Storbritannien skal have Danmarks støtte. Men hvis dansk forsvar kan stå for træning på dansk jord, bør man gøre det, mener Lars Christian Lilleholt.

- Krigen i Ukraine er en kæmpemæssig udfordring. Den finder sted i Europa og er tæt på Danmark. Derfor kan vi ikke bare lukke øjnene for det, der foregår. En krig kræver, at der træffes svære beslutninger, siger han.

Morten Bødskov var onsdag til møde i en amerikanskledet koalition til støtte for Ukraine. Herefter forklarede han, at Ukraine har brug for oplæring i brugen af de våben, som landet modtager fra Nato-landene.

Tidligere har Ukraine benyttet sig af russiske og østeuropæiske våbentyper. Men de våben, som Danmark, USA og andre Nato-medlemmer har sendt siden Ruslands invasion, er produceret i Vesten.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.