Minister afviser egen kommissions SU-forslag på ti minutter

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) ser ingen større fremtid for forslag om SU som lån.

Kun ti minutter efter at regeringens reformkommission onsdag har fremlagt et forslag om at gøre SU på kandidatuddannelser - de to år, der kommer efter en treårig bachelor - til lån, afviser regeringen den.

Det skete i en pressemeddelelse. Og blot 80 minutter efter forslaget på Twitter, hvor uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) skriver:

- Reformkommissionens første rapport er udgivet. Det er ikke et udspil fra regeringen. De rejste problemstillinger om uddannelse, arbejdsmarked, optagesystem med videre fortjener overvejelse og debat.

- Det kendte forslag om omlægning af kandidat-SU til lån er ikke på mit tegnebræt.

Kommissionen blev nedsat af regeringen for at komme med forslag til reformer, der kan styrke den danske økonomi og det danske samfund uden at øge uligheden.

Og et af forslagene er altså, at man omdanner SU'en på kandidatuddannelser til lån, der så til gengæld skal være på op til 12.500 kroner om måneden. De penge, man sparer, skal så bruges på at styrke uddannelsessystemet for alle.

Argumentationen bag er, at SU på kandidatuddannelser går til dem, der statistisk set kommer til at have de højeste indkomster set over hele deres liv.

- Argumenterne for at bevare det er efter min bedste overbevisninger tynde. Det har ikke noget at gøre med social mobilitet, det er en omvendt Robin Hood, vi har her, sagde formand for kommissionen Nina Smith i sin præsentation.

- Det plejer vi ikke at have i den danske velfærdsmodel, men det er klart, det er politik.

Kommissionen understregede samtidig, at man ikke mener, at det vil hæmme den sociale mobilitet, da social arv i uddannelsessystemet bliver grundlagt langt tidligere, end når folk når en kandidatuddannelse på et universitet.

- Og pengene forslår vi jo skal bruges til ting, der kan have en klar positiv effekt på den sociale mobilitet, sagde medlem af kommissionen Jørgen Søndergaard.

Det er ting som bedre mulighed for efteruddannelse af voksne ufaglærte, livslang adgang til videregående uddannelser og så videre.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.