Minister: Havvindmøller sat i bero er ikke alvorligt for klimamål

Det undrer minister, at myndigheder først nu finder ud af, at åben dør-ordning kan være i strid med EU-retten.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har sat sit ministerium i gang med en redegørelse om forløbet, der mandag førte til, at åben dør-ordning blev sat på pause. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har sat sit ministerium i gang med en redegørelse om forløbet, der mandag førte til, at åben dør-ordning blev sat på pause. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Energistyrelsens melding mandag, om at havvindmølleprojekter under åben dør-ordningen er sat i bero, får "meget lille indflydelse" på Danmarks klimamål, hvis de må skrottes.

Det siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

- For det, der er afgørende for, hvor meget CO2 vi sender op i atmosfæren, er, hvor meget fossil energi vi brænder af. Det vil sige, at det er mere et spørgsmål om, hvad for nogle biler vi kører i, hvordan varmer vi vores huse op, hvad for en industri har vi, og hvilken landbrugsproduktion har vi, siger Lars Aagaard.

- Det alvorlige her er ikke vores klimamål, men vores langsigtede evne til at producere grøn energi, som vi og Europa skal bruge.

Hos brancheorganisationen Green Power Denmark er tonen dog anderledes.

Her kaldes pauseringen af i alt 33 ansøgninger om havvindmølleprojekter, fordi åben dør-ordningen måske er i strid med EU-retten, for en "kæmpe mavepuster".

- Vi befinder os i en situation, hvor vi akut mangler grøn strøm til vores 2030-klimamål, Power-to-X-ambitioner og mål om at blive nettoeksportør af grøn strøm, lyder det fra administrerende direktør Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

Åben dør-ordningen, hvor private aktører selv kan tage initiativ til at opføre havmølleparker uden statsstøtte, har eksisteret siden 1999.

Derfor undrer det en række erhvervsorganisationer, at tvivl om ordningen først kommer nu.

- Det spørger jeg også mig selv om, og jeg har derfor bedt om en redegørelse for forløbet fra mit ministerium, samstemmer Lars Aagaard.

- Ordningen har eksisteret i mange år. Det, der dog har ændret sig, er, at vi den seneste tid har set en kæmpe efterspørgsel efter projekter, som er langt, langt større, end vi har set de foregående år.

- Det er blandt andet det, der fører til, at bekymringen om ulovlig statsstøtte bliver rejst, fordi der har været så stor efterspørgsel i markedet.

Ministeren kan lige nu ikke komme nærmere, hvornår en afklaring ventes. Han har rejst spørgsmål hos EU-Kommissionen og kommissionens danske næstformand, Margrethe Vestager.

Men han mener "offentligheden har krav på indsigt i", hvad der har ført frem til mandagens beslutning fra myndighederne.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.