Minister: Uvist hvad EU's forsvarssamarbejde vil koste

Da det er frivilligt, hvor meget Danmark vil deltage i fælles EU-forsvar, er prisen ukendt, siger minister.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) siger tirsdag under et samråd, at man ikke kan sige, hvad det vil koste Danmark at deltage i EU's samarbejde om forsvar og sikkerhed.

Det svarer han Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, der spørger ind til, hvad udgifterne vil være, hvis forsvarsforbeholdet bliver ophævet og Danmark indtræder.

- Vi vil skulle bidrage mere, hvis vi afskaffer forbeholdet. Det er ikke gratis at tage ansvar, men det er prisen værd.

- Vi afgør selv, hvor stor regningen bliver, siger Morten Bødskov.

EU's samarbejde om forsvar og sikkerhed er mellemstatsligt. Det betyder, at deltage ikke kan dikteres oppefra og at deltagelse i missioner, operationer, indsatser er frivilligt.

Derfor vil udgifterne til deltagelsen afhænge af, hvor meget Danmark ønsker at deltage i. Fælles omkostninger ligger i EU, og her svinger budgettet år for år. Derfor kan man ikke sige, hvor meget det vil koste hvert år.

- Der ud over er der EU's samarbejde om satellitter. Det deltager Danmark allerede i og jeg mener budgettet er på 1,9 millioner kroner.

- Skal vi deltage i de dele af det, der dækker forsvar, vil det koste 200 millioner kroner, som jeg er informeret om, siger forsvarsminister Morten Bødskov.

Svaret får Alex Ahrendtsen til at spørge, om ikke man dermed beder danskerne om at sige ja til noget, man ikke kan fortælle hvad koster.

- Som jeg hører det, så bliver det i hvert fald et par hundrede millioner kroner om året. Og der ud over ved man ikke, hvad det vil koste. Så vælgerne køber katten i sækken, siger han.

Til det replicerer Morten Bødskov dog hurtigt:

- Nu er jeg jo jyde, så jeg beklager, jeg kom til at sige 200 millioner kroner. Det er faktisk kun 200.000 kroner.

- Jeg håber det kan være en formildende omstændighed over for spørgeren. Jeg så forkert.

Alex Ahrendtsen noterer, at det alligevel er en voldsom forskel. Og kun understreger, at man ikke ved, hvad det vil koste.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.