Tesfaye vil ikke dele detaljer i lækagesag med hele Folketinget

Store dele af Folketinget vil ikke få indblik i detaljer i sag om tidligere minister, der er sigtet for læk.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) er ikke tryg ved at dele oplysninger i sagen om den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) med Folketingets 179 medlemmer.

Det siger han til Jyllands-Posten, efter at Rigsadvokaten har indstillet, at der skal rejses tiltale mod Claus Hjort, som er sigtet for at have lækket statshemmeligheder.

For at det kan lade sig gøre, skal Folketingets medlemmer stemme om, hvorvidt hans parlamentariske immunitet skal ophæves.

Flere partier kræver dog større åbenhed om sagen, før de vil tage stilling. Men det vil Mattias Tesfaye ikke give til alle.

- Det er et spørgsmål om at finde en balance mellem på den ene side at give Folketinget et oplyst grundlag at træffe beslutninger på baggrund af, og på den anden side er der nogen dybt fortrolige oplysninger, som jeg ikke er tryg ved at dele med 179 folketingsmedlemmer, siger Mattias Tesfaye til avisen.

Det er justitsministeren, der skal tage stilling til, om der skal rejses tiltale.

I forbindelse med spørgsmålet om politikerens immunitet er partilederne indkaldt til en drøftelse på mandag.

På mødet deltager også Rigsadvokaten, som ifølge ministeren vil gennemgå grundlaget for deres indstilling.

Partilederne vil efterfølgende kunne fortælle folketingsgrupperne, hvad Rigsadvokatens indstilling er, og hvad partiformanden anbefaler. Mere kan de ikke få at vide, siger Mattias Tesfaye, fordi oplysningerne er fortrolige.

Sagen drejer sig om en overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger. Strafferammen er på 12 års fængsel.

Claus Hjort Frederiksen har fortalt, at han er blevet sigtet, fordi han i offentligheden har bekræftet et yderst hemmeligt kabelsamarbejde med USA. Samarbejdet har været beskrevet i medier år forinden.

Selv mener Claus Hjort da heller ikke, at han har gjort noget forkert, og han er imod, at det kun er en mindre gruppe, som skal orienteres om sagen. Det siger han torsdag eftermiddag foran Venstres gruppelokale på Christiansborg.

- Jeg tror, regeringen forestiller sig, at man kan orientere nogle få medlemmer af Folketinget om denne sag, og så skal de gå til deres grupper, og så skal de sige: "Stol på, at det her er berettiget".

- Det er der, at det efter min mening kikser totalt for regeringen. For man kan ikke forlange, at Folketingets medlemmer skal stemme for noget, de ikke har indsigt i, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.