Minister vil udskyde planlagt naturkrav til landmænd

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) ønsker at udskyde kravet om fire procents braklægning fra 2023 til 2024.

Danske landmænd kan muligvis få lov til at dyrke mere end ventet på deres marker til næste år.

Rasmus Prehn (S), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, vil i hvert fald gerne have udskudt kravet om, at landmænd skal lægge en del af deres jord brak.

Det siger han til DR.

- Jeg synes, at det er en god idé, siger ministeren i et skriftligt citat til Ritzau.

Med den seneste landbrugsreform fra EU skal landmænd fra 2023 tage yderligere fire procent af deres jord ud af brug og lægge det brak. Det er af hensyn til naturen og klimaet.

Men krigen i Ukraine og den medfølgende usikkerhed om kornleverancer har gjort, at EU-Kommissionen har lagt op til, at medlemslandene kan udskyde kravet i et år - til 2024.

Og den idé tager den danske landbrugs- og fødevareminister altså godt imod.

- Jeg vil gerne være med til det. Måske kan vi lave en model, hvor vi åbner op for det, men så er sikre på, at den ekstra produktion, der så bliver lavet på de arealer, den går til mennesker, og måske endda til mennesker i udviklingslande, siger Rasmus Prehn.

Ministeren oplever også interesse fra landbruget i forhold til at få udskudt kravene. Han siger til Landbrugsavisen, at der er "mange landmænd, der kontakter mig med den her interesse, så det tager vi alvorligt".

Rasmus Prehn forventer dog ikke, at det er noget, som regeringen nemt kan få de øvrige parter i forligskredsen bag landbrugsaftalen med på.

Da Danmark i sidste måned stemte for at lade EU-landene få mulighed for at udskyde kravene, afleverede SF og Enhedslisten ifølge Landbrugsavisen en mindretalsudtalelse, hvor de skrev, at de ikke støtter udskydelsen.

Det ville have minimal effekt på produktionen, men kunne have store negative effekter for den grønne omstilling af fødevareproduktionen, lød det blandt andet fra de to partier.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.