Ministerium: Danskere i Ukraine har svært ved at slippe ud

Det kræver utrolig tålmodighed at komme ud af Ukraine, oplyser direktør i Udenrigsministeriet.

Direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen siger, at der fortsat er 100 danskere i Ukraine, og det er svært at komme ud. <i>Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix</i>

Direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen siger, at der fortsat er 100 danskere i Ukraine, og det er svært at komme ud. Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Der er fortsat over 100 danskere i Ukraine, hvoraf cirka en femtedel ønsker at komme ud, oplyser direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen på et pressemøde fredag.

- De har rigtig svært ved at komme ud, siger han.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne danskere, mens ukrainske myndighederne har meldt om dræbte og sårede civile ukrainere det seneste døgn.

- Vi har, og heldigvis for det, trods krigshandlinger ingen meldinger om, at danskere er kommet til skade. Og heller ikke nogen - selvfølgelig - som er dræbte, siger Erik Brøgger.

Han tilføjer, at det er et "meget risikofyldt sted at være": Hvis man er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, så er der også civile, som bliver dræbt.

- Man skal bevæge sig med forsigtighed. Det er ekstremt svært at komme ud af Ukraine, siger han.

Han understreger, at det stadig er muligt at komme ud. Men kun via lande- og motorveje. Luftrummet er forsat lukket for civilflyvninger.

- Vi har danskere, der kommer ud. Det er ikke sådan, at man skal opgive. Men man skal være utrolig tålmodighed, hvis man vil ud. Det gælder ikke mindst, hvis man kommer østfra og skal på tværs af landet, siger Brøgger.

Det er aktuelt lettere at komme ud via syd, da der er mindre pres på, men det kan ændre sig i løbet af få timer, vurderer Udenrigsministeriet.

Stort set alle grænseovergange er fortsat åbne. Enkelte meldes lukket.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.