Ministre kæmper med udvej for Ukraines blokerede korneksport

EU's fødevareministre har svært ved at finde farbare alternativer for Ukraines vigtige korneksport.

Ukraines kornlagre bugner, mens der er begyndende tegn på hungersnød i verdens fattigste lande. (Arkivfoto). <i>Stringer/Ritzau Scanpix</i>

Ukraines kornlagre bugner, mens der er begyndende tegn på hungersnød i verdens fattigste lande. (Arkivfoto). Stringer/Ritzau Scanpix

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) mødtes mandag i Luxembourg med sine kolleger i EU for at arbejde videre med alternative fragtruter for den kritisk vigtige eksport af korn fra Ukraine.

Men det er svært at skabe fremskridt, siger Rasmus Prehn efter mødet.

Han fremhæver dog, at Ukraines nabolande Polen, Rumænien og Litauen er gået i gang med at opbygge lagerkapacitet. Det skal sikre, at man kan opbevare kornet fra Ukraine. Men det er fortsat svært at få det fragtet ud af det krigshærgede land, siger Rasmus Prehn.

- Der er nærmest tale om en flugtrute for korn. Ved at have lagerkapacitet tæt ved grænsen, kan man lettere komme tilbage at hente mere.

- Men der er stadigvæk et godt stykke vej i forhold til at komme helt op i den skala, vi ønsker os, med togvogne og lastvogne, siger Rasmus Prehn.

Det er Ruslands invasion af Ukraine og blokade af de ukrainske havne ved Sortehavet, der har sat en stopper for størstedelen af Ukraines korneksport.

Før krigen blev fem millioner tons korn eksporteret hver måned fra Ukraine. Det tal er nu faldet til 600.000 tons.

Nu arbejdes der både i EU- og i FN-regi på at skabe alternative ruter - såkaldte solidaritetsbaner - for korn ud af Ukraine.

Det kan eksempelvis være via vejtransport gennem lande som Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Polen og via togforbindelse til Polen og Ungarn.

Men transportørerne i EU-landene har ikke haft de overskydende lastbiler og togvogne stående, som der er brug for:

- Vi opfordrer alt og alle til at se, om de kan bidrage. Det er også en opfordring til danske vognmænd og alle der arbejder med godstransport på jernbanen til at se, om de har ledig kapacitet, siger Rasmus Prehn.

Det begynder at haste med at finde løsninger, vurderer seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

- FN har oplyst, at man ser tegn på hungersnød i dele af verden på grund af de meget høje kornpriser. Så det er allerede nu et væsentligt problem for hele verden, siger han.

Det er nogle af verdens fattigste lande, der er afhængige af korn fra Ukraine.

Ukraine er en af verdens største eksportører af hvede og majs og står ifølge seniorrådgiveren for henholdsvis 10 og 15 procent af verdenshandlen med de to afgrøder.

Når Ukraine er så vigtig en brik i hele verdens kornforsyning, hænger det ifølge Henning Otte Hansen sammen med særdeles gunstige dyrkningsforhold:

- Fra naturens side er Ukraine bare et glimrende land at producere korn i. Landet har utroligt god jord og et godt klima, siger han.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har tidligere erklæret, at Rusland er "parat til at finde løsninger for uhindret eksport af korn". Det kan eksempelvis være via havnen i Odessa. Men Ukraine stoler ikke nok på Rusland til at gå den vej.

- 90 procent af eksporten foregik til søs før krigen. Derfor er det virkelig op ad bakke at skulle have det over på jernbanen og på lastbiler.

- Men det er sikkerhedspolitik på højt niveau, og foreløbigt vurderer man, at det ikke er realistisk at transporterer kornet til søs, siger Rasmus Prehn.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.