Nationalbankdirektør: Ond spiral truer dansk økonomi

Det er nødvendigt at stramme finanspolitikken, lyder advarslen fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

Nationalbankdirektør Lars Rohde ser mørke skyer forude for den danske samfundsøkonomi. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Nationalbankdirektør Lars Rohde ser mørke skyer forude for den danske samfundsøkonomi. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

Stigende priser på alt fra brød, benzin og elektricitet samt højere lønninger er en farlig cocktail.

Og hvis ikke det skal blive endnu værre, bør politikerne i Folketinget hurtigst muligt lægge en dæmper på samfundsøkonomien, siger direktør for Nationalbanken Lars Rohde.

Hans udtalelse kommer i et interview med Dagbladet Børsen.

- Hvis efterspørgslen ikke bliver begrænset, er der en overhængende fare for, at vi får det, som vi frygter mest: en løn- og prisspiral, siger Lars Rohde.

Med det mener han, at stigende priser fører til højere løn, der fører til endnu højere priser og dermed mere inflation.

Lars Rohde mener, at Folketinget derfor bør gribe ind.

- Netop fordi vi ser ind i muligheden for en løn- og prisspiral, er det vigtigt, at den samlede finanspolitik bliver strammet. Herunder at vi får en markant opstramning af finanspolitikken for 2023 for ikke at presse arbejdsmarkedet yderligere.

- Jo hurtigere sådan et tiltag annonceres og implementeres, jo bedre, siger han.

Nationalbankdirektøren mener, at der er brug for en stramning, som reducerer den samlede efterspørgsel med i størrelsesordenen én procent af bruttonationalproduktet (bnp).

Hvis den høje inflation og de stigende lønninger bider sig fast, kan den danske samfundsøkonomi ifølge Lars Rohde stå over for en alvorlig økonomisk nedtur:

- Det vil have en meget negativ effekt, hvis inflationen og lønstigningstakterne vedblivende bliver høje.

- Men den periode, hvor man ønsker at slå inflationen ned igen – hvis den først har bidt sig fast – er smertefuld og vil formentlig være forbundet med en kraftig recession, siger Lars Rohde.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden