Ny digitaliseringsstrategi skal lette livet for borgerne

Danmarks offentlige digitale system får en "solid opgradering" med det en ny aftale, mener finansministeren.

Regeringen, KL og Danske Regioner har indgået en aftale om en ny fælles offentlig digitaliseringsstrategi for 2022 til 2025.

En digitaliseringsstrategi, der skal gøre det lettere "at være borger i et digitalt Danmark".

Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen lægger digitaliseringsstrategien op til "en solid opgradering af den offentlige digitalisering".

Formand for Kommunernes Landsforening (KL) Martin Damm siger, at den nye digitaliseringsstrategi skal få samfundets tre niveauer - kommunerne, regionerne og staten - til at arbejde sammen.

- Nogle ting kan vi gøre i kommunerne, men andre har vi brug for at samarbejde om, og derfor er den fælles strategi rigtig vigtig, siger formanden.

Han mener, at kommunerne og den offentlige sektor står over for to store udfordringer med manglende arbejdskraft og klimaudfordringer.

- I takt med at mere og mere digitaliseres, bliver det også endnu vigtigere at sikre, at alle – uanset deres digitale formåen – kan deltage. Ingen må hægtes af, siger Martin Damm.

Hvad løsningen så konkret bliver, er ifølge Martin Damm endnu for tidligt at svare på.

- Hvis vi spurgte ti år tilbage, hvad vi kunne i dag, så er der nogle ting, som jeg slet ikke havde fantasi til dengang, at man bare lige kunne gøre, siger han.

Formanden forventer, at udviklingen fortsat vil være accelererende de næste mange år ud i fremtiden.

- Det der har - for en stund - holdt os lidt igen, det var, at der kom det med borgernes datasikkerhed, altså GDPR, som vanskeliggjorde det, siger Martin Damm.

Ifølge aftalen skal den nye digitaliseringsstrategi blandt andet gøre det mere overskueligt for borgere, pårørende og sundhedspersonale at tilgå og danne sig et overblik over sundhedsoplysninger.

Det mener Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, er meget positivt.

- Jeg er særligt glad for, at strategien styrker det nære digitale sundhedsvæsen, siger han.

I aftalen fremgår det, at den grønne omstilling "får en central plads i strategien". Noget Dansk Erhverv hilser hjerteligt velkommen.

- Det er meget positivt, at det (den grønne omstilling red.) for første gang rigtigt er kommet med og skrevet ind i aftalen, siger Poul Noer, fagchef for telepolitik for Dansk Erhverv.

Fagchefen mener dog, at det havde klædt aftalen at være mere konkret om, hvilke digitale løsninger der skal anvendes. Ifølge ham, er der nemlig allerede mange systemer, som virker i dag.

- Løsninger, der er lige til at indføre i morgen, siger Poul Noer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.