Støtte til modtagere af ældrecheck kan være på vej i september
Folketinget behandler forslag om økonomisk støtte til modtagere af ældrecheck efter stigende energipriser.

Ifølge Dansk Energi, der er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark, er danskernes elregning gennemsnitligt steget med 37 procent for en husstand med 4000 kWh/år fra august 2021 til august 2022. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I september vil det formentligt lune i lommerne på 290.000 danske folkepensionister.
Torsdag har Folketinget behandlet et forslag om blandt andet at udbetale 5000 kroner til modtagere af ældrechecken. Det sker ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) som følge af de stigende energipriser.
- Vi står i en situation, hvor alle danskere kan mærke inflationen bide ind i deres økonomi. Derfor har vi truffet beslutning om at sænke elafgiften. Men vi målretter også hjælp til de husstande, der har mindst, siger han.
Tilskud til ældrechecken er ikke politikernes første forsøg på at målrette økonomisk hjælp til de danskere, der er mest trængt af de stigende elpriser.
Den 10. august fik 400.000 danskere udbetalt den såkaldte varmecheck på 6000 kroner. Det skete, fire måneder efter at forslaget blev vedtaget.
Flere af Folketingets partier mente dengang, at det var for lang tid.
Hummelgaard regner dog med, at første halvdel af den øgede ældrecheck kan udbetales, inden september er omme.
- Udbetalingen er registerbaseret og bliver udbetalt til de pensionister, der opfylder betingelserne for ældrechecken i år 2022. Derfor kender vi i forvejen de her mennesker. Pengene kan derfor udbetales hurtigt, siger han.
Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede i april, at regeringen ønskede at give 5000 kroner til de pensionister, der har mindst.
Dengang lød det, at hele beløbet skulle udbetales i 2022.
Nu fremgår det, at halvdelen af de 5000 kroner først udbetales i starten af 2023.
- Vi har en forventning om, at krigen i Ukraine ikke slutter foreløbigt. Derfor splitter vi beløbet op. Så har modtagerne også noget at betale med, når varmeregningen skal betales næste gang, siger Hummelgaard.
Flere af Folketingets partier indgik inden sommerferien aftale om kompensation for de høje energipriser. Partierne er Socialdemokratiet, Venstre, SF, Enhedslisten og De Konservative.
Under torsdagens behandling fremgår det, at Liberal Alliance og Nye Borgerlige er imod forslaget.
- Der er noget mærkværdigt ved, at man opkræver så høje skatter og afgifter, at man nu må hjælpe befolkningen med at betale dem, siger formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh.
Lovforslaget skal efter planen behandles endeligt 8. september.
Ud over et tilskud rummer forslaget også en engangsudbetaling på 2000 kroner til udvalgte grupper af studerende og nogle modtagere af overførselsindkomster.
Danskernes elregning er ifølge Dansk Energi gennemsnitligt steget med 37 procent det seneste år. Beregningerne tager udgangspunkt i en husstand med 4000 kWh/år.
Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.