Omstridt smykkelov er på seks år blevet brugt 17 gange

Den såkaldte smykkelov, der skal fratage flygtninge værdier, er gennem tiden blevet diskuteret voldsomt.

Mere end seks år efter at debatten om den såkaldte smykkelov var på sit højeste i 2016, har loven ikke været brugt af politiet mere end 17 gange.

Det viser tal fra Rigspolitiet, som fremgår af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) til Folketinget.

Smykkeloven gør det muligt at konfiskere værdigenstande, der er mere end 10.000 kroner værd, fra asylansøgere i Danmark.

Tallene er opgjort fra 5. februar 2016 til og med 30. maj 2022.

På de seks og et halvt år, der er gået, siden smykkeloven trådte i kraft, er loven blevet brugt i alt fra nul til fem sager per år.

For eksempel er loven endnu ikke taget i brug endnu i år. Det samme var tilfældet i 2019.

Men i 2021 blev den til gengæld brugt fem gange. Dengang var det i sager om statsborgere fra Iran, Eritrea, Sri Lanka og Afghanistan.

I ingen af tilfældene fremgår det dog, hvad personerne har fået frataget. Altså, om der er for eksempel er tale om smykker.

Det er heller ikke oplyst, hvilken værdi det har haft.

Debatten om smykkeloven har undervejs medført kritik fra både ind- og udland. Det skyldtes blandt andet en frygt for, at flygtninge nærmest ville blive afklædt ved grænsen og få frataget deres ejendele.

Men selv om smykkeloven var omstridt, blev den vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. Bag den stod Venstre, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Egentlig kunne loven være brugt over for ukrainere, som siden februar og marts er kommet til Danmark som flygtninge som følge af krigen i Ukraine. Men det er altså ikke sket.

For Folketinget har besluttet, at loven ikke skal gælde ukrainere.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.