Organisationer: Gode energivisioner mangler konkrete detaljer

Organisationer efterspørger, hvordan regeringens energiudspil skal finansieres og prioriteres.

Pressemøde om regeringens reformudspil 'Danmark kan mere II' i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag. Udspillet handler om hvordan Danmark kan accelerere den grønne omstilling og hurtigere blive uafhængig af russisk gas. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Pressemøde om regeringens reformudspil 'Danmark kan mere II' i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag. Udspillet handler om hvordan Danmark kan accelerere den grønne omstilling og hurtigere blive uafhængig af russisk gas. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er regeringens ambition at firedoble mængden af strøm fra vindmøller og solceller på land og at lægge fjernvarmerør i et hidtil uset tempo, så Danmark hurtigt kan blive fri af naturgas.

Den intention bliver rost af flere interesseorganisationer tirsdag, hvor regeringen præsenterer reformudspillet "Danmark kan mere II". Men mange svar og detaljer mangler, lyder det samtidig.

- Dagens udspil er fyldt med gode intentioner om for eksempel udbygning af solceller og vindmøller, udtaler Troels Blicher Danielsen, som er administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, i en skriftelig kommentar.

- Men vi har brug for en mere klar køreplan for dansk erhvervsliv og de danske boligejere, der bor i landområderne. Hvem skal betale, og hvornår har investeringen tjent sig hjem?, siger han.

Også Dansk Industri hæfter sig ved, at regeringen ikke har fortalt, hvordan udspillet skal finansieres.

- Det er gået stærkt med at få formuleret ambitionerne i udspillet. Nu er det vigtigt, at der kommer handling bag ordene og nogle markante prioriteringer, Lars Sandahl Sørensen, som er administrerende direktør i Dansk Industri.

- Pengene skal findes, fjernvarmerørene skal graves ned, der skal være tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft, og der skal findes steder, hvor vi kan opføre vindmøller og solceller, siger DI-direktøren.

På pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet siger statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen onsdag vil præsentere sit bud på en ensartet CO2-afgift for virksomhederne.

Den vil ifølge regeringen hvile på det princip, at virksomheder, som belaster klimaet, selv betaler for deres udledning.

Det er flere interesseorganisationer spændte på at høre mere om, fordi det bliver en central del af omstillingen.

- Generelt stiller vi os positive over for regeringens udspil, men vil nu nærlæse det. Samtidig ser vi frem til de udspil, som præsenteres i de kommende dage - ikke mindst i forhold til grøn skat, siger Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.