Partier skal forbi dronningen for at tale regeringsdannelse

Fra klokken 14 får dronning Margrethe travlt, når de partier, der kom i Folketinget, gæster Amalienborg.

Mette Frederiksen (S) var forbi dronningen i formiddags for at meddele, at S-regeringen går af. <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Mette Frederiksen (S) var forbi dronningen i formiddags for at meddele, at S-regeringen går af. Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Regeringen fratrådte onsdag klokken 11, da nu fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) underrettede dronning Margrethe om resultatet af folketingsvalget tirsdag.

Dronningen vil fra klokken 14 få besøg af de partier, der blev valgt ind i Folketinget. De skal give deres syn på en kommende regeringsdannelse. Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

- Efter at have redegjort for valgresultatet og den parlamentariske situation indgav statsministeren regeringens afskedsbegæring og tilrådede, at repræsentanter for de politiske partier, der har opnået valg til Folketinget, nu får lejlighed til at udtale sig om den forestående regeringsdannelse, skriver kongehuset.

Ved valget fik rød blok de nødvendige 90 mandater til at sikre et flertal. Men kun, når man inkluderer et mandat fra Færøerne og to mandater fra Grønland.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er gået til valg på at danne en bred regering hen over den politiske midte. Hun fastholder onsdag, at hun vil forsøge at danne en sådan regering.

Kun Socialdemokratiet, De Radikale og Moderaterne har ytret et ønske om en regering hen over den politiske midte.

Partierne i rød blok samt Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen har sagt, at de vil pege på Mette Frederiksen som kongelig undersøger. Det betyder, at S-formanden som den første får mulighed for at danne en ny regering.

Når en regering har mistet sit flertal efter et valg, eller der er tvivl om, hvem der skal danne regering, kan dronningen efter rådgivning fra partilederne udpege enten en forhandlingsleder eller en person, der får til opgave at danne en regering og blive statsminister. Det er den person, der kaldes kongelig undersøger.

Det er ikke givet, at den kongelige undersøger nødvendigvis bliver statsminister. Det er for eksempel sket før, at Folketingets formand er blevet udpeget til kongelig undersøger, selv om vedkommende måske ikke blev betragtet som en mulig næste statsminister.

Den fungerende statsminister og Statsministeriet rådgiver under hele forløbet fra sidelinjen.

Hvis ikke der kan findes et flertal for en regering, begynder processen forfra. Og så skal dronningen holde en ny dronningerunde.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.