Pele Broberg er ny formand for det grønlandske parti Naleraq

Broberg blev valgt uden kamp ved generalforsamling lørdag. Han er tidligere minister for udenrigsanliggender.

Ved en ekstraordinær generalforsamling er Pele Broberg lørdag blevet valgt som formand af Naleraq. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Ved en ekstraordinær generalforsamling er Pele Broberg lørdag blevet valgt som formand af Naleraq. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det grønlandske parti Naleraq har fået ny formand, efter at Hans Enoksen trak sig fra posten tidligere på ugen.

Det skete af personlige årsager og med øjeblikkelig virkning.

Den nye formand er derfor fundet ved en ekstraordinær generalforsamling lørdag. Det bliver Pele Broberg, som er tidligere minister for udenrigsanliggender.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.AG.

Broberg blev indstillet til formandsposten, og det samme gjorde Jens Napaattooq. De var begge favoritter til posten, men ingen af dem havde på forhånd annonceret deres kandidatur, skriver Sermitsiaq.AG.

Napaattooq takkede nej til indstillingen, mens Broberg erklærede sig klar til at tage over. Han blev dermed valgt uden modstander. Jens Napaattooq bliver hans næstformand.

Pele Broberg understregede ved generalforsamlingen, at han vil være formand for alle og inddrage alle medlemmer af partiet.

Naleraq blev stiftet i 2014 af netop Hans Enoksen, der forlod det socialdemokratiske Siumut.

50-årige Broberg indledte sin politiske karriere i 2018. Her blev han valgt til Grønlands parlament, Inatsisartut, som nummer to for Naleraq efter Hans Enoksen.

Broberg blev genvalgt i 2021 og udpeget som naalakkersuisoq (minister, red.) for udenrigsanliggender, handel, klima og erhverv. Det skete, da partiet IA dannede koalition med Naleraq under Múte B. Egedes ledelse.

Men tilbage i april blev netop Naleraq skiftet ud i den grønlandske regering og afløst af Siumut.

Uenighederne mellem IA og Naleraq blev især synlige i sommeren 2021, da Múte B. Egede fjernede Pele Broberg fra posten som minister for udenrigsanliggender.

Det skete, da Broberg i et interview med Berlingske sagde, at kun folk med inuit-baggrund skal kunne stemme ved en fremtidig afstemning om selvstændighed.

Det var ikke udtryk for regeringens politik, lød det efterfølgende fra Múte B. Egede.

IA og Siumut har tilsammen et komfortabelt flertal i det grønlandske landsstyre med 22 ud af 31 pladser. Naleraq har fire mandater.

De resterende pladser sidder Demokraterne på med tre mandater og Atassut med to mandater.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.