Penge til abekoppevacciner kommer fra vaccinepulje til flygtninge

Regeringen vil bruge 3,9 millioner kroner på vacciner imod abekopper til nære kontakter til smittede.

Sundhedsministeriet vil købe vacciner imod abekopper for 3,9 millioner kroner. Det fremgår af et brev til Folketingets Finansudvalg.

Udvalget har godkendt, at pengene kommer fra en pulje, som er afsat til at vaccinere ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark. De kan blive vaccineret gratis for mæslinger, polio og difteri, også inden de får opholdstilladelse.

Pengene til vaccinerne kan tages fra denne pulje, fordi der er kommet færre ukrainere end forventet, oplyser Sundhedsministeriet.

Men det er forkert at tage pengene fra en sårbar gruppe. Det mener sundhedsordfører i Enhedslisten, Peder Hvelplund.

- Det er for mig fuldstændigt uforståeligt, at man ikke finder finansieringen et andet sted i stedet for at skabe yderligere usikkerhed for en sårbar gruppe, siger han.

Han påpeger, at der stadig er mange usikkerheder. Både omkring abekopper, men også i hvor stor grad flygtninge vil få behov for vacciner.

Ifølge Peder Hvelplund ville midlerne til coronahåndtering have været et mere oplagt sted at finde finansiering.

- Man kan sige, at udgifterne til vaccination af nære kontakter til folk med abekopper, kunne man jo passende finde inden for det område, siger han.

Enhedslisten vil ikke modsætte sig indkøbet af vaccinerne. Men partiet mener, at pengene skulle være fundet et andet sted.

Derfor er det også Enhedslistens klare forventning, at man ændrer finansieringen, hvis der bliver et større behov for vacciner til flygtninge, lyder det i Finansudvalgets bemærkninger til Sundhedsministeriet.

- Der kan skabes usikkerhed, om der er tilstrækkelig finansiering. Det er derfor, at vi har en klar forventning om, at hvis der er et større afløb på den konto, så vil man finde finansiering et andet sted, siger Peder Hvelplund.

Indkøbet kommer, efter at Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at nære kontakter til smittede med abekopper bliver vaccineret.

Det fremgår ikke, hvor mange vacciner der præcist vil blive købt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.