Politisk aftale giver a-kasserne større ansvar for ledige

Fra 2024 får a-kasserne ansvar for ledige i begyndelsen af forløb, så systemet forenkles, er partier enige om.

Der er for mange møder, for meget snak og administration, når folk bliver ledige. Det konstaterer et politisk flertal, som fredag har indgået en aftale om at forenkle reglerne.

Desuden udpeger aftalen besparelser på beskæftigelsesområdet.

Som led i aftalen får a-kasserne fra 1. januar 2024 ansvaret for kontakten til de ledige i de første tre måneder af et ledighedsforløb.

I stedet for flere samtaler om det samme skal der være en obligatorisk samtale – en jobsamtale.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at lande en aftale, som nytænker beskæftigelsesindsatsen og forhåbentlig får flere hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Det bliver med aftalen muligt at vælge samtaler digitalt efter den første obligatoriske samtale, som er et fysisk møde. Nedlukninger under pandemien de seneste par år har givet erfaringer med netop det.

Regeringen har indgået aftalen sammen med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og fem løsgængere - alle tidligere medlemmer af DF.

Det var et mål at spare penge i beskæftigelsesindsatsen, som skal medfinansiere retten til tidlig pension. Den som også kaldes Arne-pensionen.

Den netop indgåede aftale giver ifølge aftalen en besparelse på 300 millioner kroner i 2022, 750 millioner kroner i 2023 og en årlig besparelse på 1,1 milliard kroner fra 2024 og frem i jobcentrene.

Tidligere er der blevet aftalt besparelser ved at lempe proceskrav til indsatsen for modtagere af uddannelseshjælp samt mulighed for digitale samtaler efter seks måneders ledighed.

Der skal spares på jobcentrene. Aftalens fokus på a-kasser er rigtig, mener beskæftigelsesordfører Karsten Hønge i SF.

- Vi skal drive indsatsen for at få flere i beskæftigelse uden unødigt bureaukrati og formelle virkningsløse krav til processer og på den måde give de ledige bedre oplevelser på jobcentrene, siger han i en pressemeddelelse.

Ikke alle udfordringer forsvinder dog med aftalen, mener beskæftigelsesordfører Jette Gottlieb (EL).

- Men den har flere initiativer, der vil være forbedringer i forhold til i dag, siger hun.

Med aftalen reducerer man noget af den centrale styring på området, siger beskæftigelsesordfører René Christensen (DF):

- Dansk Folkeparti forventer, at der med denne aftale bliver mere plads til dialog og til individuelle tilbud til den ledige.

Hoveddelen af aftalen træder i kraft ved årsskiftet. Det gælder dog ikke det større ansvar til a-kasserne i første del af et ledighedsforløb.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.