Politisk flertal er klar med milliardgaranti til energiselskaber

Med en garanti på 100 milliarder kroner står den danske stat klar til at holde hånden under energiselskaber.

- Det er en politisk aftale, som er vedtaget med et meget bredt flertal i Folketinget, siger erhvervsminister Simon Kollerup. <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

- Det er en politisk aftale, som er vedtaget med et meget bredt flertal i Folketinget, siger erhvervsminister Simon Kollerup. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et bredt politisk flertal vil sikre landets energiselskaber, som bliver udfordret af de høje energipriser, ved at tilbyde en statslig garantiramme på 100 milliarder kroner.

Det fremgår af et pressemøde torsdag, hvor regeringen og Energistyrelsen orienterer om forsyningssikkerheden forud for vintersæsonen.

- Vi kan i dag præsentere en statsgaranti på 100 milliarder kroner, som skal være med til at sikre stabiliteten på elmarkedet. Det vil skærme forbrugerne og skærpe forsyningssikkerheden.

- Det er en politisk aftale, som er vedtaget med et meget bredt flertal i Folketinget, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

På tværs af Europa oplever man stigende energipriser, som rammer både borgere og virksomheder.

De skyhøje priser på strøm påvirker også elselskaberne, som kan få udfordringer med at leve op til deres kontrakter om at købe og sælge strøm.

Det stiller store krav til energiselskabernes pengebeholdning, fordi det er påkrævet, at der stilles sikkerhed, når der handles energi.

Aftalen betyder, at selskaberne vil kunne få statsgaranti på banklån, hvis de får brug for at skaffe store pengebeløb her og nu.

Lånerammen vil dække 80 procent af energiselskabernes nyudlån, mens en långiver skal dække minimum 20 procent.

Elselskaberne skal betale for at bruge ordningen. Prisen bliver sat, efter hvad banken vurderer, at risikoen er ved lånet. En del af beløbet vil gå til staten som betaling for den risiko, garantien medfører.

Ordningen er blevet inspireret af Sverige, der for nylig har indført en lignende ordning.

Det er helt afgørende, at staten holder hånden under de nødlidende energiselskaber ifølge DI.

- Vi må ikke stå i en situation, hvor garanterne for vores energi ikke kan opretholde deres produktion som følge af likviditetsproblemer.

- Likviditeten er nemlig også forudsætningen for, at vi også i en krisetid investerer massivt i grønne teknologier og den grønne omstilling, siger DI's politiske direktør, Emil Fannikke Kiær, i en skriftlig kommentar.

Regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Moderaterne står bag garantien.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.