Politisk flertal vil gøre op med 380.000 gasfyr i Danmark

Mange borgere varmer deres bolig med gasfyr, men det er dårligt for klimaet og skal stoppes ifølge flertal.

- Vi vil arbejde for et stop for nyinstallation af gas i Danmark. På sigt skal vi helt af med gas som opvarmningsform. Det skal simpelthen ikke være muligt at installere, siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S). <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

- Vi vil arbejde for et stop for nyinstallation af gas i Danmark. På sigt skal vi helt af med gas som opvarmningsform. Det skal simpelthen ikke være muligt at installere, siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et politisk flertal vil stoppe nyinstallation og arbejde for at udfase de omkring 380.000 miljøskadelige gasfyr, der er i Danmark.

Det fremgår af aftale, som præsenteres fredag formiddag i Klimaministeriet.

- Vi vil bruge 250 millioner kroner på at udfase gas som opvarmningskilde i Danmark, så de i stedet får grøn fjernvarme som det primære.

- Vi vil arbejde for et stop for nyinstallation af gas i Danmark. På sigt skal vi helt af med gas som opvarmningsform. Det skal simpelthen ikke være muligt at installere, siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S).

Det skyldes, at der er opvarmningsformer, som er langt bedre for klimaet end gasfyr.

Det er ikke noget, der kan forbydes i Folketinget, da der er EU-regler, der tillader handel med gas i hele unionen.

Derfor bliver klimaministeren pålagt at tage det op med EU-Kommissionen.

- Det er ikke noget, vi bare lige kan forbyde i Folketinget, da det er reguleret af EU. Men på grund af denne aftale tager jeg til Bruxelles og forhandler med EU-Kommissionen med mulige veje om at få dette til at ske, siger han.

Regeringen skal nu lave en konkret plan og sætte en dato for, hvornår det skal være slut med at opvarme sit hus med gas.

Der er allerede et analysearbejde i gang, og regeringen forpligtes til at komme med en plan som led i et nyt energi- og forsyningsudspil i 2022.

Det er bedre for klimaet, borgernes økonomi og sikkerhedssituationen i Europa, hvor flere lande er afhængig af russisk gas, pointerer klimaordfører Rasmus Helveg Petersen (R).

- EU importerer halvdelen af sin energi, men vi kan lave den selv. Vi står i en situation i Danmark, hvor vi kan lave al rumvarme selv, men vi vælger at bruge gas, siger han.

Han forventer, at det vil betyde en reduktion af udledningerne med hundredtusindvis ton årligt.

Aftalen er indgået mellem regeringen samt SF, De Radikale, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

Den er del af en samlet aftale om at give en check til de omkring 320.000 husstande, som er ramt af stigende energipriser.

Der sættes over en milliard kroner af til den del.

Gas er en fossil energiform, så den del af aftalen understøtter, at folk bruger gas, som ikke er den mest miljøvenlige opvarmningsform.

Ministeren erkender, at det er en pudsig situation.

- Det er underligt. Men det er en meget unik situation og ikke noget, vi håber sker igen. Derfor har aftalen også to ben. Vi hjælper dem, der er hårdt ramt nu.

- De kan ikke bruge til meget, at vi på Christiansborg siger, at det skulle de have tænkt på og ikke have gasfyr.

- Men vi ser også fremadrettet og vil udfase de her gasfyr, siger Dan Jørgensen.

Omstillingen fra fossile brændstoffer over til fjernvarme vil ifølge Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, være et godt værn mod stigende energipriser. Og så kan fjernvarme være med til at sikre den grønne omstilling.

- Derfor er jeg også meget glad for, at politikerne med denne aftale anerkender den værdi fjernvarmen har, som værn mod høje energipriser for såvel boligejere som lejere, samtidig med at fjernvarmen sikrer den grønne omstilling af vores samfund.

- Det er der brug for i en tid med ustabilitet, stigende priser og behov for mere grøn omstilling, siger Kim Mortensen.

Ifølge Dansk Fjernvarme har 1,6 millioner af landets 1,8 millioner fjernvarmeforbrugere ikke oplevet prisstigninger. Faktisk er fjernvarme blevet billigere for mange.

Omvendt vil cirka 230.000 husstande opleve store priser på varmeregningen, fordi de er opvarmet med gas.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden