Professor: Forretningsministerium løser VM-problem for kulturminister

Fungerende kulturminister kan undlade at rejse til Qatar, fordi Danmark er uden regering ifølge professorer.

Den fungerende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger til Politiken, at Danmark ikke kan være politisk repræsenteret til VM i Qatar, før der kommer en ny regering i Danmark.

Derfor mener hun ikke, at Danmark kan sende ministre afsted for at repræsentere Danmark, medmindre der er dannet en ny regering.

Ifølge Martin Marcussen, som er professor i offentlig forvaltning på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, er det et argument, man godt kan bruge.

- Hun kan sagtens argumentere for, at det forhold, at man deltager i Qatar er en politisk markering, og derfor er det ikke passende, at hun tager ned og repræsenterer Danmark på det område, siger han til Ritzau.

I Danmark har vi ikke store erfaringer med en fungerende regering, som kaldes et forretningsministerium. Det skyldes, at der typisk dannes regering meget hurtigt.

Men ifølge Martin Marcussen holder lande som Belgien og Sverige sig typisk ude af store politiske markeringer, når de har haft et forretningsministerium i længere tid efter et valg.

Han mener også, at det faktum, at Danmark har et forretningsministerium løser et problem for kulturministeren. Det skyldes, at der har været så meget debat, om hvorvidt Danmark skulle være repræsenteret.

Rasmus Brun Pedersen, som er lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, mener, at det er et bekvemt argument for kulturministeren at bruge.

- Man undgår at udtale direkte kritik af Qatar, samtidig med at man markerer, at man ikke bakker op om det politiske system dernede, og derved undgår man også at få kritik, siger han.

Selv om et forretningsministerium typisk holder lav profil, mener Rasmus Brun Pedersen, at en fungerende regering godt kunne tage opgaven med at repræsentere Danmark på sig. Det ville ikke være usædvanligt, tilføjer han.

Han mener også, at det er usædvanligt, at politikere ikke vil repræsentere landet ved store sportsbegivenheder. Det er et udtryk for, at det er en problematisk situation på grund af kritikken af Qatar, vurderer han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.