Professor om sen varmehjælp: Politikerne skulle have tænkt sig om

Ting kan tage tid i det offentlige, og det burde man have forudset i sag om varmecheck, mener professor.

Da varmechecken blev præsenteret i februar, kaldte klimaminister Dan Jørgensen det en "akut økonomisk håndsrækning". <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Da varmechecken blev præsenteret i februar, kaldte klimaminister Dan Jørgensen det en "akut økonomisk håndsrækning". Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er "overhovedet ikke overraskende", at den akutte varmehjælp, der blev vedtaget i februar, først kommer tidligst til august - og pilen peger derfor på politikerne og ikke embedsværket.

Det mener Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Først og fremmest har det her været en overilet beslutningsproces med nogle politikere, der har haft behov for at vise handlekraft, siger han.

I februar vedtog Folketinget at give en milliard kroner samlet til omkring 320.000 husstande som en "akut økonomisk håndsrækning" i lyset af stigende varmeregninger.

Men søndag er det kommet frem, at udbetalingerne tidligst sker i august og september.

- Hvis politikerne har truffet den her beslutning og stillet befolkningen i udsigt, at pengene ville komme her og nu, så synes jeg, at de skulle have tænkt sig om, siger Per Nikolaj Bukh.

- Man kan ikke bebrejde embedsværket, at de ikke kan producere de her data med det samme. Det kan man selvfølgelig ikke.

Klimaminister Dan Jørgensen fortæller til Ritzau, at it-systemer, datasamkørsler og lovgivningsproces betyder, at pengene først kommer til august og september.

Den forklaring har mødt kritik.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, har kaldt forløbet "total amatørisme" og vil ikke "stille sig tilfreds med, at det først sker til august".

Men nogle gange tager ting tid i den offentlige sektor, forklarer Per Nikolaj Bukh.

- Jeg er overhovedet ikke overrasket over, at det ikke kan lade sig gøre her og nu. Om det skal tage tre eller seks eller ni måneder, det er svært at sige, siger han.

- Men selvfølgelig tager det noget tid at få afgrænset den målgruppe, som lige præcis har de her energiforsyningskilder, det her indkomstniveau og er omfattet af den her ordning. Det har vi ikke systemer, der på forhånd er indrettet til, forklarer professoren.

En forudsætning for, at pengene kan komme til august og september er, at Folketinget vedtager en hastelov, som ministeren vil fremsætte i starten af april.

Varmechecken er en engangsudbetaling på cirka 3750 kroner. Forskellige målgrupper er omfattet af ordningen, blandt andet husstande, der opvarmes af gasfyr.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.