Psykiatriformand: Politikerne skal aftabuisere psykiske sygdomme
Onsdag tager politikerne hul på forhandlingerne for en ny og langsigtet plan for psykiatrien.

Formanden for Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jacobsen, vil aftabuisere psykiske sygdomme og få borgere til at række ud efter hjælp på et tidligere stadie. Onsdag går politikerne i gang med forhandlingerne om en tiårsplan for psykiatrien. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Når politikerne onsdag sætter sig ved forhandlingsbordet for at kigge på en langsigtet psykiatriplan, så er det nødvendigt at se på, hvordan man får afstigmatiseret psykiske sygdomme.
Det mener Torsten Bjørn Jacobsen, der er formand for Psykiatrifonden.
- Det kan have store konsekvenser for personer med psykiske sygdomme, at sygdommene er præget af fordomme og tabu, siger han.
- Det kan nemlig betyde, at der ender med at gå for lang tid mellem de første symptomer og behandling, fordi man ikke har lyst til at henvende sig og få hjælp. Det kan forværre vedkommendes tilstand.
Formanden påpeger, at der er et enormt potentiale for at nå ud til borgere med psykiske sygdomme på et tidligere tidspunkt.
- Langt de fleste sygdomme starter i børneårene, og tilgængeligheden for behandling er stort set ikke til stede i de aldersgrupper.
- Så ender man med at tabe mange, fordi det er for sent. Det er noget, jeg mener, tiårsplanen skal tilvejebringe.
Sundhedsstyrelsen er kommet med 37 anbefalinger, som skal danne grundlag for politikernes forhandlinger for tiårsplanen for psykiatrien.
Og her er afstigmatisering altså et af de punkter, som er indarbejdet i styrelsens oplæg.
- Vi har berøringsangst, og mange tør ikke tale om psykiske sygdomme. Det skyldes blandet andet, at mange tror, at psykiske sygdomme er en sjældenhed, siger Torsten Bjørn Jacobsen.
- Undersøgelser viser dog, at op mod halvdelen af os stifter bekendtskab med en psykisk sygdom på et eller andet tidspunkt i vores liv.
Hvis tiårsplanen skal lykkes, så bliver det vigtigt, at man i første omgang får skabt et miljø, hvor både børn og voksne har lyst til at henvende - gerne meget tidligere, end tilfældet er nu, siger formanden.
- Det er en af de vigtigste opgaver, som politikerne står over for nu, for meget tyder som sagt på, at vi kommer for sent i gang med behandling.
- Det er jo en ond spiral. For min formodning er, at stigmatisering af psykiske sygdomme er med til at forværre situationen, fordi mange ikke tør italesætte deres problemer. Det skal vi have ændret.
Formanden understreger, at der ikke er en kort og enkelt løsning på de problemer, der ses på området. Så indsatsen skal bygges langsomt op og rigtigt nok kigge længere ud i fremtiden, mener han.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.