Radikale tager Rwanda-planer med til regeringsforhandlinger

Martin Lidegaard pointerer inden forhandlinger, at Mette Frederiksen har brug for De Radikales mandater.

Det Radikale Venstres Christian Friis Bach, Martin Lidegaard og Samira Nawa ankommer til statsministerens embedsbolig, Marienborg. <i>Nikolai Linares/Ritzau Scanpix</i>

Det Radikale Venstres Christian Friis Bach, Martin Lidegaard og Samira Nawa ankommer til statsministerens embedsbolig, Marienborg. Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Da Martin Lidegaard torsdag aften blev præsenteret som ny politisk leder for De Radikale, stillede han sig også bag kravet om, at planerne om et modtagecenter i Rwanda skal stoppes.

Men da han fredag sent på eftermiddagen ankom til regeringsforhandlingerne hos Mette Frederiksen (S) på Marienborg, var han mindre klar i mælet.

- Jeg tror, at det er her, at vi skal sige, at det tager vi inde ved forhandlingsbordet, sagde han.

- Som regel er politik ikke så enkelt, som det kan lyde i pressen. For vi kommer med mange ting, og Mette Frederiksen skal jo finde et flertal. Og heldigvis har vælgerne sat det sådan sammen, at hun også har brug for vores mandater.

Under Sofie Carsten Nielsens ledelse gik De Radikale blandt andet til valg med det ultimative krav, at en ny regering skulle droppe sine planer om at oprette et dansk modtagecenter for asylansøgere i det afrikanske land Rwanda.

Martin Lidegaard svarede torsdag en smule vævende om, at det ultimative krav stadig gælder med ham i front, men til sidst brød den nyvalgte næstformand Samira Nawa ind og slog fast, at det gør det.

Trods De Radikales krav har Socialdemokratiet pure afvist at droppe planerne.

- Spørgsmål: Men hvis I ikke vil give jer, og hun ikke vil give sig, så er der vel ikke mere at snakke om?

- Vi kan jo tales ved senere, sagde Martin Lidegaard fredag, inden han gik ind ad døren til statsministerens embedsbolig, Marienborg, sammen med næstformand Samira Nawa og folketingsmedlem Christian Friis Bach.

Efter mødet hos Mette Frederiksen afviser Martin Lidegaard dog at svare på, hvordan forhandlerne fra Socialdemokratiet reagerede på De Radikales krav om, at regeringen skal droppe Rwanda-planerne.

For der er brug for et fortroligt rum i forhandlingerne, siger han.

- Så I må bære over med mig, siger Lidegaard henvendt til den fremmødte presse.

Den nye politiske leder er kendt for at være mere pragmatisk end sin forgænger og ikke så meget til ultimative krav.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.