Regeringen håber fortsat på bredt forsvarsforlig trods afvisning
De resterende partier i Folketinget afviser at sløjfe store bededag for at få adgang til forsvarsforlig.

Statsministeren siger, at de ni partier uden om regeringen ikke har peget på, hvordan de vil finansiere en styrkelse af Forsvaret tidligere end hidtil aftalt. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Regeringen håber stadig at nå til enighed om et bredt forsvarsforlig, selv om resten af Folketinget afviser at sløjfe store bededag for til gengæld at få adgang til forhandlingerne.
Regeringen har givet partierne en frist på syv dage til at melde tilbage. Men selv om der resterer tre dage, står det ikke klart, om partierne formenes adgang til forhandlingerne, da de ikke vil acceptere adgangskravet.
- Vi har ikke noget ønske om at lave et snævert forsvarsforlig. Vi har et ønske om at lave et bredt, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et kort pressemøde tirsdag.
Sammen med forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) blev hun adskillige gange spurgt til, om de ni andre partier bliver forment adgang til forhandlingerne, når de ikke vil acceptere finansieringen.
Men ingen af de tre partiledere svarer klart. I stedet giver statsministeren udtryk for, at hun håber på at indgå et bredt forlig, hvor der kan findes flertal for en finansiering.
Foreløbig er der kun flertal for regeringens forslag om at omdanne store bededag til en arbejdsdag, så derfor kan regeringen gøre, som den vil.
Statsministeren siger, at de ni partier uden om regeringen ikke har peget på, hvordan de vil finansiere en styrkelse af Forsvaret tidligere end hidtil aftalt.
- Først og fremmest vil jeg sige, at vi må høre, hvad partierne har af andre finansieringsforslag, siger Mette Frederiksen.
Hun afviser kritikken af, at regeringen kræver, at partierne er med til at finde finansiering, inden de ved, hvilke indrømmelser de kan få.
- Det er helt almindelig latin på Christiansborg, at der skal være en sammenhæng mellem indtægter og udgifter, siger Mette Frederiksen.
Hun svarer heller ikke på, hvem der fik ideen til at sløjfe store bededag, eller hvorfor de ikke foreslog det forud for eller under valget.
Der har bredt sig en misforståelse i dele af den offentlige debat, om at der kun skal findes et engangsbeløb for at styrke Forsvaret allerede i 2030, men det er ikke korrekt, for der skal findes varig finansiering, lyder det.
- Det er ikke en midlertidig finansiering, men et varigt løft af forsvarsudgifterne, siger Mette Frederiksen.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.