Regeringen planlægger ikke loft over ukrainske flygtninge

Det forventede antal ukrainske flygtninge til Danmark er eksploderet. Regeringen ser ikke behov for loft.

- Siden krigen startede for en måned siden, er der kommet 26.000, der har søgt ophold eller asyl. Så det er helt ekstraordinært, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde fredag. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

- Siden krigen startede for en måned siden, er der kommet 26.000, der har søgt ophold eller asyl. Så det er helt ekstraordinært, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde fredag. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den særlov, der giver opholdstilladelse til fordrevne ukrainere, er uden øvre grænse for, hvor mange der kan komme. Og der er heller ikke et loft i støbeskeen.

Det fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde fredag, hvor det skøn for, hvor mange ukrainske flygtninge der vil komme til Danmark, blev mindst femdoblet til over 100.000.

- Vi har ikke vedtaget noget loft. Og vi har ikke tænkt os at lukke den dansk-tyske grænse. Vi har sagt, at det danske samfund er åbent.

- Men det udfordrer vores samfund. Derfor må vi også som ansvarlig regering forholde os til, hvordan vi skal håndtere dette her. Det skal ske på en måde, så vores samfund kommer helskindet igennem.

Socialdemokratiet gik med udspillet "Retfærdig og realistisk" til valg på blandt andet et loft for ikkevestlige asylansøgere under temaet "antallet har en betydning", fordi man ellers ville "svigte vores egen unikke samfundsmodel".

På pressemødet fortalte en stribe ministre, hvor stor opgaven med at håndtere 100.000 ukrainske flygtninge vil blive. Det vil trække store veksler på både skoler, dagtilbud, beskæftigelsesindsatsen, sundhedsvæsnet og sociale tilbud.

Og antallet kan blive endnu højere. Allerede nu er der ti millioner internt fordrevne i Ukraine og omkring fire millioner, der har forladt landet.

Hvis 100.000 vil udfordre samfundet, hvad vil potentielt 200.000 eller 300.000 gøre, blev Mattias Tesfaye spurgt om.

- Siden krigen startede for en måned siden, er der kommet 26.000, der har søgt ophold eller asyl. Så det er helt ekstraordinært.

- Men grænsen er ikke lukket. Den beslutning er ikke truffet, og det er ikke noget, regeringen forbereder sig på, siger ministeren.

Han sagde yderligere, at det blev teoretiske spørgsmål. Men at tallene kan ændre sig, hvis eksempelvis krigen i Ukraine trækker ud og langt flere af de flygtninge, der opholder sig i eller lige ved Ukraine kommer i bevægelse.

- Ender vi den situation, så skal vi nok indkalde til pressemøde igen. Men lige nu løser vi den opgave, der er foran os, siger Mattias Tesfaye.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.