Regeringen satser på PCR-test frem for lyntest

Sundhedsmyndighederne vil ifølge Magnus Heunicke hurtigt kunne opskalere antallet af daglige PCR-test.

Sundhedsmyndighederne vil ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) hurtigt kunne opskalere antallet af daglige PCR-test. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Sundhedsmyndighederne vil ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) hurtigt kunne opskalere antallet af daglige PCR-test. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er ikke en del af planen for de kommende måneders coronastrategi at sætte telte op til lyntest.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag.

I stedet vil sundhedsmyndigheder hurtigt kunne opskalere antallet af daglige PCR-test, hvis smitten stiger yderligere.

- Vi vil hurtigt kunne skalere op og udføre 200.000 daglige PCR-test, hvis det bliver nødvendigt, siger Magnus Heunicke.

Ifølge sundhedsministeren er test stadig en vigtig del af coronastrategien, da det giver mulighed for hurtig behandling af særligt ældre og udsatte.

Derudover har Danmark en ugentlig kapacitet til at segmentere 4000 PCR- test, hvor sundhedsmyndighederne har mulighed for at opdage eventuelle nye undervarianter af coronavirus.

I øjeblikket er det den nye undervariant af omikron, BA. 5, der dominerer. Ifølge Heunicke er varianten stadig i vækst, og den udgør i dag 59 procent af de positive test.

Han understreger, at smittetallene stadig er på et lavt niveau med omkring 2000 smittede om dagen sammenlignet med tidligere.

Sundhedsmyndighederne arbejder ifølge Magnus Heunicke med tre forskellige scenarier.

Første scenarie er en smittebølge med undervariant af omikron, som den vi ser lige nu med BA.5. Den forventes ikke at påvirke sundhedsvæsenet mere, end tilfældet var denne vinter.

Andet scenarie er en ny variant, der minder om deltavarianten, som påvirker lungerne i højere grad. Her er det særligt vigtigt at beskytte ældre og sårbare, siger Heunicke.

Tredje scenarie er, at der kan opstå en helt ny variant, der kan undvige immuniteten i befolkning.

Ifølge Magnus Heunicke er det uvist, hvilket af de tre scenarier Danmark ser ind i de kommende måneder.

Scenarierne er dybt forskellige, men alt er med i strategien. Formålet er, at vi skal handle hurtigt og effektivt, så vi undgår nedlukninger og restriktioner, siger sundhedsministeren.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Live fra Mia-sagen: Kørte ligdelene ud i Dronninglund Storskov
Luk