Regeringen vil have strategi mod skadelige fluorstoffer

Miljøminister Lea Wermelin (S) mener, at der er behov for national strategi for indsatsen mod PFAS-forurening.

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil tage nye skridt i indsatsen mod PFAS-stoffer. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil tage nye skridt i indsatsen mod PFAS-stoffer. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De sundhedsskadelige fluorstoffer kaldet PFAS er konstateret mange steder i Danmark. Blandt andet i badevand, havskum og i grundvandet.

Nu vil regeringen have udarbejdet en national strategi for indsatsen mod PFAS-forurening. Det fortæller miljøminister Lea Wermelin (S).

- Vi vil fra regeringens side lave en national strategi, hvor vi både får samlet op på de indsatser, der er, og tager nye skridt, siger hun.

Udmeldingen kommer efter, at miljøministeren onsdag har holdt et møde med partiernes ordførere om PFAS.

Ifølge Lea Wermelin skal blandt andet eksperter rådgive om de fremtidige indsatser i strategien.

- Der er behov for, at vi skruer op for indsatsen - også i takt med at vi bliver klogere.

- Blandt andet de eksperter, som var med til mødet i dag, skal rådgive om, hvad de mener, at de næste vigtige skridt bliver, så vi får vendt hver en sten, siger hun.

Hvordan strategien kommer til at se ud - og hvad den konkret kommer til at rumme - kan Lea Wermelin endnu ikke sige.

- Vi har ikke skrevet en særlig strategi endnu, så vi skal lytte på de eksperter, som ved meget om det her område. Partierne skal vi selvfølgelig også tale med, og så skal vi sørge for, at den her indsats er langsigtet, siger hun.

PFAS er en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne.

Tidligere indgik stofferne i blandt andet brandskum. De har også været brugt i fødevareemballage, i overfladebehandling, i imprægnering af tekstil og i maling.

Lea Wermelin fortæller, at der internationalt bliver arbejdet på et forbud mod fluorstofferne.

- Der er også et internationalt spor i forhold til at få forbudt alle de her PFAS-stoffer.

- For eksempel i EU er det noget vi fra dansk side arbejder aktivt på sammen med andre progressive lande, så vi får stoppet, at de her tusindvis af stoffer bliver brugt i alle mulige produkter, siger hun.

Enhedslistens miljøordfører Peder Hvelplund ser positivt på, at regeringen nu vil have udarbejdet en strategi.

- Men det bør også følges op af et nationalt forbud mod brug af PFAS. Man arbejder på det på EU-plan, men det er afgørende, at Danmark går foran som foregangsland og får indført et nationalt forbud, siger han.

Derudover mener Peder Hvelplund, at miljølovgivningen bør kigges igennem i forhold til indsatsen mod miljøfremmede stoffer, så Danmark ikke kommer til at stå i en lignende situation i fremtiden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.