Regeringen vil igen tillade minkavl efter nytår

Efter grønt lys fra Statens Serum Institut kan det igen blive muligt for få minkavlere at avle mink fra nytår.

Minkavl bliver igen tilladt, når det midlertidige forbud mod erhvervet udløber ved årsskiftet. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) meddeler fredag, at regeringen ikke vil forlænge forbuddet. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Minkavl bliver igen tilladt, når det midlertidige forbud mod erhvervet udløber ved årsskiftet. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) meddeler fredag, at regeringen ikke vil forlænge forbuddet. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen vil igen tillade minkavl, når det midlertidige forbud udløber ved nytår.

Det siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Beslutningen sker efter rådgivning fra sundhedsmyndighederne.

Ministeren siger, at det har været "den afgørende faktor, at sundhedsmyndighederne har fundet det forsvarligt, at minkproduktion genoptages i Danmark".

- Forbuddet mod minkavl handlede ene og alene om folkesundheden. Nu er det sundhedsmyndighedernes vurdering, at risikoen ved minkavl ikke er så stor længere. Dermed er der ikke længere noget argument for at forlænge det midlertidige forbud, siger Rasmus Prehn.

Som en del af genåbningen af minkerhvervet indføres en række smitteforebyggende tiltag. Heriblandt testning af mink, anvendelse af værnemidler og hygiejnekursus.

- Det ville ikke være muligt for minkerhvervet at starte op igen uden de her tiltag. Hvis ikke vi har de her spilleregler, så kunne det måske blive for stor en risiko at starte op igen, siger Rasmus Prehn.

Det er Statens Serum Institut, der har vurderet, at der kun er en begrænset risiko for folkesundheden, hvis der igen bliver åbnet for minkavl i begrænset omfang fra januar næste år.

Fredag eftermiddag præsenterede ministeren minkbranchen for de smitteforebyggende tiltag på et møde.

Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, siger efter mødet, at han er tilfreds med, at forbuddet mod minkavl bortfalder. Få minkavlere vil dog starte op igen, vurderer han.

- Siden der blev lukket ned, har jeg sagt, at der vil være en eller to håndfulde, der vil starte op. Jeg tror stadig, at det bliver inden for det, fordi det bliver svært, omkostningstungt og bøvlet for avlerne, siger Tage Pedersen med henvisning til de smitteforebyggende tiltag.

Rasmus Prehn lover at indkalde til et nyt møde i april, hvor tiltagene skal revurderes.

- Viser det sig, at vi er kommet igennem de første måneder af året uden den store risiko, så kan vi måske lempe tiltagene yderligere, siger Rasmus Prehn efter mødet med minkerhvervet.

Regeringen besluttede i november 2020, at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af frygt for smitte med coronavirus.

Der viste sig ikke at være lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, og beslutningen kostede i samme måned jobbet for daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

Senere nedsatte Folketinget Minkkommissionen, som i juni i år afleverede en beretning med hård kritik af regeringen og ti embedsmænd.

Af disse er rigspolitichef Thorkild Fogde samt departementschefen i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Henrik Studsgaard, blevet hjemsendt og afventer resultatet af disciplinærsager.

Sagen kostede også statsminister Mette Frederiksen (S) en såkaldt næse, det vil sige, at Folketinget udtrykte kritik af hende.

Erstatningerne til minkavlerne kan komme til at løbe op i knap 19 milliarder kroner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.