Regionsformand lover redegørelse om unødige amputationer

En for lav kapacitet på karkirurgi kan være skyld i op mod 90 unødige amputationer i Region Midtjylland.

Amputationer på Region Midtjyllands karkirurgiske afdeling foregår blandt andet på Aarhus Universitetshospital. Her er en del amputationer udført for sent, og de kunne muligvis have været undgået (Arkivfoto). <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Amputationer på Region Midtjyllands karkirurgiske afdeling foregår blandt andet på Aarhus Universitetshospital. Her er en del amputationer udført for sent, og de kunne muligvis have været undgået (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Region Midtjylland vil lave en redegørelse til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) som følge af de unødige amputationer på midtjyske hospitaler.

Det fortæller Anders Kühnau (S), der er formand for regionsrådet i Midtjylland.

Han siger dog ikke noget om, hvornår redegørelsen kan være klar.

- Der ligger jo en ekstern redegørelse klar, fordi vi har bedt om den. Så jeg vil umiddelbart tro, at ministeren kan få den i en version. Selv om det kan være, at vi skal sætte lidt flere ord på, siger han.

Sundhedsministeren bad fredag om en redegørelse efter en ekstern analyse i Region Midtjylland har vist, at behandlinger til forebyggelse af amputation på afdelingen for karkirurgi generelt udføres for sent i behandlingsforløbet på Aarhus Universitetshospital.

Udføres den forebyggende behandling for sent øges risikoen for amputation.

Konkret lyder vurderingen på, at mod 90 patienter hvert år kan være blevet amputeret unødigt over en årrække.

Anders Kühnau lover at handle på den viden, som analysen har løftet sløret for med det samme.

- Det må ikke ske fremover, at vi har amputationer, som kan undgås ved forebyggende tiltag, men hvor vi gør det, fordi kapaciteten ikke er til stede. Det er ikke godt nok, og det handler vi på med det samme, siger han.

Anders Kühnau nægter både at have kendt til udfordringerne med kapaciteten og de unødige amputationer, indtil analysen om den manglende kapacitet på karkirurgi kom frem. Han mener dog, at andre har haft kendskab til det.

- Det har desværre vist sig, at der har været nogle i vores system, der gennem vores databaser har været opmærksomme på, at vi har gennemført for mange amputationer.

- Det skulle de have handlet på, og det er ikke godt nok. Derfor har vi også indskærpet, at man skal have en anden risikobaseret tilgang, når man kigger på de her databaser i fremtiden, siger han.

Anders Kühnau oplyser, at man allerede har øget kapaciteten på området og vil øge den yderligere.

- Derudover skriver vi til alle de patienter siden i hvert fald 2016, som har fået gennemført de her amputationer med henblik på, at de får en klagevejledning.

Anders Kühnau afviser at have kendskab til, at der skulle gemme sig lignende problemer på andre områder i det midtjyske sundhedsvæsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.