Russisk ambassade påpeger historiske bånd i debat om gadenavn

Mens politikere vil ændre gadenavn til Ukrainegade, svarer ambassade, at navnet rummer vigtig dansk historie.

- Det er værd at minde om, at Kristianiagade er navngivet efter Norges hovedstad, og navnet symboliserer de historiske bånd og det gode forhold mellem Danmark og Norge, skriver ambassaden i et kort skriftligt svar. <i>Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix</i>

- Det er værd at minde om, at Kristianiagade er navngivet efter Norges hovedstad, og navnet symboliserer de historiske bånd og det gode forhold mellem Danmark og Norge, skriver ambassaden i et kort skriftligt svar. Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Kristianiagade er et gadenavn med en historie, påpeger Ruslands ambassade i København. Det er en reaktion på, at teknik- og miljøborgmesteren i byen overvejer at ændre det til Ukrainegade.

- Det er værd at minde om, at Kristianiagade er navngivet efter Norges hovedstad, og navnet symboliserer de historiske bånd og det gode forhold mellem Danmark og Norge, skriver ambassaden i et kort skriftligt svar.

Kristiania, eller Christiania, var navnet på Norges hovedstad, Oslo, indtil 1925.

Oslo er det oprindelige navn på byen. Men i 1624 blev byen omdøbt og opkaldt efter den danske konge Christian IV.

Diskussionen om gaden på Østerbro er opstået, efter at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, søndag i en tale foreslog at ændre navnet på gaden.

Baggrunden er Ruslands invasion i nabolandet Ukraine siden torsdag i sidste uge.

Søndag arrangerede ungdomspartier og organisationer en demonstration til støtte for Ukraine. Og i protest mod Ruslands militære invasion i nabolandet.

- Vi står i dag på Kristianiagade i København. Foran den russiske ambassade, hvor Putins (Ruslands præsident, red.) ambassadør sidder bag nedrullede gardiner og lytter med.

- Lad mig derfor komme med en opfordring til politikerne på Københavns Rådhus: Jeg synes, vi skal omdøbe den her gade til Ukrainegade, sagde Ellemann i sin tale.

Ifølge politiet deltog omkring 10.000 personer i demonstrationen, hvor både Jakob Ellemann-Jensen og statsminister Mette Frederiksen (S) holdt taler.

Venstres gruppeformand på rådhuset i København, Jens-Kristian Lütken, som er medlem af teknik- og miljøudvalget, har fremsat et beslutningsforslag i forlængelse af Ellemanns tale.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) mener idéen er god. Hun har bedt sin forvaltning om at undersøge sagen.

- Jeg synes, at idéen er oplagt, for vi skal på alle tænkelige måder vise vores modstand mod den tragiske og meningsløse russiske invasion, siger Barfod i et skriftligt svar.

Flere har ifølge Line Barfod støttet ændringen af navnet. Begrundelsen er, at Ruslands ambassade ligger på Kristianiagade.

Dog, understreger Barfod, må man sikre sig, at gadens øvrige beboere ikke kommer i klemme, og at det kan lade sig gøre inden for lovgivningen.

- Derfor har jeg bedt min forvaltning om hurtigst muligt at undersøge, om det er muligt inden for de gældende regler og rammer, siger borgmesteren.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.