Rwanda-planer nuancerer EU-spørgsmål for Enhedslistens retsordfører

Retsforbehold gør, at regering kan planlægge asylcenter i Rwanda. Det nuancerer EU-debatten for Rosa Lund.

Ifølge retsordfører Rosa Lund viser det, at regeringens planer om asylmodtagelse i Rwanda er betinget af retsforbeholdet, at EU rummer nuancer og dilemmaer. Også for Enhedslisten. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Ifølge retsordfører Rosa Lund viser det, at regeringens planer om asylmodtagelse i Rwanda er betinget af retsforbeholdet, at EU rummer nuancer og dilemmaer. Også for Enhedslisten. Philip Davali/Ritzau Scanpix

EU er til debat i Enhedslisten.

For partiets retsordfører, Rosa Lund, er det især en helt konkret sag, der har fået hende til at gå ind i spørgsmålet. Nemlig regeringens planer om at oprette et asylmodtagercenter i Rwanda.

Rosa Lund fortæller, at det er en oplysning, hun har fået for uger siden af den daværende udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), og som giver flere nuancer til debatten.

Nemlig at Danmarks retsforbehold i EU er årsagen til, at regeringen kan arbejde med Rwanda-planen. På samme måde, som Storbritannien har kunnet det, fordi landet ikke længere er en del af EU.

- Det har sat gang i de tanker, at det ikke er ubetinget dårlige ting, som kommer fra EU. Det, som den socialdemokratiske regering vil på udlændingeområdet, kan kun lade sig gøre på grund af retsforbeholdet, siger hun.

Det er en "ganske ny holdning". Det vurderer i hvert fald politisk kommentator på Altinget Erik Holstein. Han mener, at den bryder med partiets linje om, at lovgivning skal ske med respekt for et parlamentariske flertal.

- Det er altså et skred, hvis Enhedslisten begynder at ville bruge EU til at forhindre den udlændingepolitik, som et flertal af den danske befolkning støtter, siger han.

- Partiet har af demokratiske grunde haft den holdning, at man ikke skal hive EU frem som en handskedukke, der overgår befolkningens flertal, men at man skal respekterer det flertal, der er, og så som parti arbejde for at ændre holdningen.

Men den udlægning er Rosa Lund ikke enig i. Hun siger, at det er godt, at Danmark har et forbehold, netop fordi det giver parlamentarisk suverænitet.

Spørgsmål: Når I har et princip om mest mulig suverænitet, og der er et parlamentarisk grundlag for regeringen at komme igennem med Rwanda-planerne, er det så ikke at sætte et princip over styr, bare fordi det er en politik, I ikke er enige i?

- Jeg synes ikke, jeg sætter noget over styr. Jeg synes, at beslutninger skal tages så tæt på befolkningen, som muligt.

- Kampen for Enhedslisten står hos vælgerne. Men det er bare for at sige, at spørgsmålet om EU ikke er sort og hvidt. EU er en kampplads for Europa. Den kampplads skal venstrefløjen bruge.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.