S vil give kriminelle ekstrastraf: Skal kunne udelukkes fra byer

Socialdemokratiet vil straffe personfarlig kriminalitet med tilhold og opholdsforbud i eksempelvis en kommune.

Hvis en gerningsmand har overfaldet et offer på eksempelvis en banegård, skal vedkommende kunne udvises fra kommunen ifølge S-forslag. (Arkivfoto). <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Hvis en gerningsmand har overfaldet et offer på eksempelvis en banegård, skal vedkommende kunne udvises fra kommunen ifølge S-forslag. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Personer, der har begået personfarlig kriminalitet, skal kunne idømmes en ekstrastraf i form af et tilhold og et opholdsforbud. Det er et af forslagene i et nyt "tryghedsudspil" fra Socialdemokratiet i valgkampen.

Det fortæller justitsminister Mattias Tesfaye (S) til Avisen Danmark. Han uddyber til Ritzau.

- Hvis man har overfaldet nogen på Albertslund Station, hvor jeg bor, så må man finde en anden kommune at bo i, når man kommer ud af fængslet.

- Det her handler om at sige, når du er løsladt fra fængslet, så har du et år eller to oven i, hvor du ikke kan opholde dig i det lokalsamfund, dit offer bor i. For at sikre at man ikke møder gerningsmanden i Netto, når man er nede at købe ind, siger Tesfaye.

Som udgangspunkt vil gerningsmanden bag personfarlig kriminalitet ikke kunne bo i kommunen, hvis offeret også bor der.

Dog er der ifølge ministeren "alle mulige konventioner", der gør, at der kan være undtagelser. Eksempelvis hvis man har børn i kommunen, fortæller ministeren.

Om man kan tvinge folk til at sælge deres hus, er Mattias Tesfaye forbeholden over for, da der stadig mangler "afklaring i juraen".

Han mener, at man i fremtiden vil se andre typer af straf end bøder og fængsel og fremhæver udvisningsdomme som et tidligere eksempel på en anden type straf, der har haft en "pædagogisk effekt".

- Den her type ekstrastraf tror jeg, vi kommer til at se mere af i fremtiden. Ligesom når man oven i en almindelig fængselsstraf får en udvisning, hvis man er udlænding, siger Tesfaye.

Ud over muligheden for en ekstrastraf i form af et forbud om at opholde sig i et geografisk område, vil Socialdemokratiet have uddannet 150 flere betjente om året fra 2024 til 2030.

Desuden skal der åbnes et nyt fængsel med 400 pladser, og så skal der sikres hurtigere behandling ved domstolene.

Socialdemokratiet forventer, at deres tryghedsplan vil koste i omegnen af 1,5 milliarder kroner.

Partiet har i sin 2030-plan afsat 2,5 milliarder kroner til at styrke retssamfundet. Dermed er der én milliard yderligere, som Socialdemokratiet vil forhandle med de andre partier om.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.