SF-formand møder enkelte kritiske røster i Kolding

SF's store kursskifte inden for oprustning går ikke upåtalt hen på partiets landsmøde lørdag.

Efter formand Pia Olsen Dyhrs tale til SF'erne på landsmøde i Kolding sagde Lars Bo Petersen fra SF på Vesterbro: "Prøv venligst, en eller anden indsigtsfuld person, at forklar mig, hvorfor en yderligere forhøjelse skulle være nødvendig for at skaffe en nødvendig konventionel afskrækkelse. Og undskyld mig, hvad fanden bliver pengene brugt til?" <i>Claus Fisker/Ritzau Scanpix</i>

Efter formand Pia Olsen Dyhrs tale til SF'erne på landsmøde i Kolding sagde Lars Bo Petersen fra SF på Vesterbro: "Prøv venligst, en eller anden indsigtsfuld person, at forklar mig, hvorfor en yderligere forhøjelse skulle være nødvendig for at skaffe en nødvendig konventionel afskrækkelse. Og undskyld mig, hvad fanden bliver pengene brugt til?" Claus Fisker/Ritzau Scanpix

SF-formand Pia Olsen Dyhr får støtte fra langt hovedparten af talerne på partiets landsmøde lørdag.

Men i salen på Hotel Comwell Kolding sidder også en del kritikere, som enten er helt eller delvist imod SF's beslutning om at tilslutte sig et nationalt kompromis med blandt andet årligt 18 milliarder kroner yderligere til forsvar fra 2033.

Lars Bo Petersen fra SF på Vesterbro, som erklærer, at han hverken er pacifist eller imod Nato, siger fra talerstolen:

- Prøv venligst - en eller anden indsigtsfuld person - at forklare mig, hvorfor en yderligere forhøjelse skulle være nødvendig for at skaffe en nødvendig konventionel afskrækkelse.

- Og undskyld mig, hvad fanden bliver pengene brugt til?

Det er penge, der går fra den grønne omstilling, uddannelse, ulandshjælp og sundhed, mener han.

Pia Olsen Dyhr lovede i sin formandstale, at der bliver penge til SF's mærkesager. Men, sagde hun. Det skal forventningsafstemmes. Det "bliver sværere". Der skal prioriteres.

Et gennemgående argument i kritikken af SF's deltagelse i det nationale kompromis går på, at Ruslands militær allerede er betydeligt mindre end de europæiske NATO-landes.

Og yderligere underlegent, hvis man også tæller Natos største militære magt, USA, med.

Jens Lyhne fra SF i Thisted mener, at SF's underskrivelse af det nationale forsvarskompromis 6. marts, blot to uger efter at Rusland invaderede Ukraine, skete efter et alt for forhastet forløb.

Han opfordrer til, at så store spørgsmål skulle have været debatteret i partiforeningerne over hele landet først.

- Man skal ikke tage en beslutning under påvirkning af en pludselig stemning.

- Vi er alle sammen påvirket af det, som er sket i Ukraine. Og en så fundamental ændring i politikken skal være grundig og gennemtænkt og ikke tages som følge af chok over det, som er sket, siger han.

Han savner beregninger på, hvad flere penge til militær koster i udledning af klimagasser.

Lyhne har været i partiet i rigtig mange år.

SPØRGSMÅL:Betyder det noget for din tilknytning til partiet?

- Det vil jeg ikke udtale mig om. Men jeg vil sige som Svend Auken: Man skal ikke true med at gå, man skal true med at blive. Det er også min indstilling lige nu, siger han.

Tidligere på ugen valgte SF'eren Bent Iversen at meddele, at han forlader sin post som lokalformand i Haderslev. Han indledte talerækken lørdag med en appel om fred.

En række af de kritiske partimedlemmer talte ikke direkte imod beslutningen om at tilslutte sig det nationale kompromis. Snarere imod størrelsen på den ekstra check, altså de 18 milliarder kroner. Som Christoffer Jørgensen fra SF i Næstved.

- Men 18 milliarder til krudt og kugler. Det er godt nok mange penge. Måske det er det rigtige beløb. Måske er det ikke. Jeg vil kraftigt opfordre til, at man tænker sig godt om, når man skal forhandle, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden