SF kræver handleplan om ligestilling i nyt forsvarsforlig

Der er behov for politisk handling, hvis problemer med krænkelser i Forsvaret skal løses, mener ordfører.

Anne Valentina Berthelsen, som er forsvarsordfører i SF, kræver, at en handleplan, som skal sikre ligestilling i Forsvaret, bliver en del af det kommende forsvarsforlig. <i>Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Anne Valentina Berthelsen, som er forsvarsordfører i SF, kræver, at en handleplan, som skal sikre ligestilling i Forsvaret, bliver en del af det kommende forsvarsforlig. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Sagerne om krænkende adfærd i Forsvaret, som er blevet afdækket i TV 2's dokumentar "I krig og krænkelser" kalder på politisk handling.

Det mener SF's forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen.

- Jeg har stor tillid til Forsvarets ledelse. De er rigtigt dygtige. Men det er bare rigtigt tydeligt, at seksuelle krænkelser og overgreb i Forsvaret sker i stort omfang, og de bliver ikke håndteret, som de skal, siger hun.

Hun peger på, at man har talt om krænkelser i Forsvaret i flere år, uden at der er sket noget.

Derfor kræver SF, at en handleplan om ligestilling i Forsvaret bliver en del af det nye forsvarsforlig, som Folketingets partier snart skal forhandle om.

- Det bliver nødvendigt at lave en handleplan, der kommer til at indeholde - hvis det står til SF - alt lige fra opgør med seksuelle krænkelser og overgreb og værktøjer til det, men også bredere ligestilling i Forsvaret, siger hun.

I dokumentaren på TV 2 står 11 kvinder frem og fortæller om deres oplevelser med krænkende adfærd i Forsvaret og håndtering deraf.

Anne Valentina Berthelsen mener også, at der er behov for en uafhængig undersøgelse af omfanget af seksuelle krænkelser i Forsvaret.

Anne Honoré Østergaard, som er arbejdsmiljøordfører i Venstre, tvivler på, at man kender omfanget af krænkelser i Forsvaret.

- Når vi ikke kender problemets omfang, så er det svært at løse det, siger hun.

Hun mener også, at der skal ske noget politisk.

Venstre-ordføreren sammenligner det med Norge, hvor man lavede en omfattende uvildig undersøgelse af krænkende adfærd i landets forsvar. Hun mener, at der er behov for en lignende undersøgelse i Danmark.

Den frivillige forening Kvindelige Veteraner bakker op om en undersøgelse. Det fortæller næstforkvinde Marie Sihm.

- Vi mener i Kvindelige Veteraner, at vi skal have lavet en uvildig, troværdig undersøgelse, som går fagligt til bunds og viser omfanget og karakteren af krænkelser i Forsvaret, siger hun.

Hun mener, at undersøgelsen er vigtig. Både fordi problemet skal kortlægges, og fordi den også vil give Forsvaret mulighed for at se, om der sker forbedringer.

Efter TV 2-dokumentaren er forsvarsminister Morten Bødskov (S) blevet kaldt i samråd af Venstre, De Radikale og Enhedslisten.

Samrådet skal handle om ministerens holdning til dokumentaren, og hvad han mener, der skal gøres for at løse problemerne.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.