SF lufter tanker om kriseskat til flygtningeudgifter

Det strider SF voldsomt imod at tage penge fra udviklingsbistanden for at betale for de ukrainske flygtninge.

Rasmus Nordqvist (SF) siger, at SF blandt andet foreslår en midlertidig kriseskat for at betale for ukrainske flygtninge. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Rasmus Nordqvist (SF) siger, at SF blandt andet foreslår en midlertidig kriseskat for at betale for ukrainske flygtninge. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det er ikke acceptabelt at tage flere milliarder fra udviklingsbistanden for at dække de forventede milliardudgifter til ukrainske flygtninge, mener SF.

Derfor foreslår partiet en række alternativer. Blandt andet en midlertidig kriseskat.

- Det vil være tæt på moralsk forkasteligt at tage flere penge fra verdens aller-, allerfattigste.

- Og så står vi faktisk med endnu større problemer i udviklingslandene på grund af dette her. Vi kigger ind i potentiel hungersnød, fordi Ukraine er en enorm fødevareproducent, siger ordfører for International Udvikling i SF, Rasmus Nordqvist.

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om, hvordan man skal tage imod ukrainske flygtninge. Den aftale tog udgangspunkt i 20.000 flygtninge, hvilket vil koste omkring to milliarder kroner.

Men aftalen er uden loft for, hvor mange flygtninge - og dermed hvor store potentielle udgifter - fra Ukraine, der kan komme.

Estimatet er siden blevet øget til over 100.000 flygtninge. Og regningen dermed til over 10 milliarder kroner.

Og bliver det 200.000, vil tallet være omkring 20 milliarder kroner.

Udgifterne til de første 20.000 bliver taget fra udviklingsbistanden. Men fortsætter det med de nye tal, vil der knap være noget udviklingsbistand tilbage, der ikke går til ukrainske flygtninge.

- Det bliver dyrt, og det er en stor opgave. Så vi foreslår tre ting: En midlertidigt kriseskat, at køre med større underskud, eller at tage pengene fra aftalen om at øge forsvarsudgifterne, siger Rasmus Nordqvist.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere sagt, at regeringen mener, at princippet om at tage pengene fra udviklingsbistanden er godt. Men at der "stadig skal føres en udviklingspolitik i dette her land".

Statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet, at der skal forhandles om finansieringen.

- Vi er åbne for at tale om det. Men vi har allerede taget over 10 procent af udviklingsbistanden for at bruge det her i Danmark, siger Rasmus Nordqvist.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden