Som første parti siger EL nej til Gade som Folketingets formand

Tidligere sager fra Søren Gades tid som forsvarsminister gør, at Enhedslisten går imod bredt flertal.

Som det foreløbig eneste parti vil Enhedslisten ikke bakke op om Venstres Søren Gade som ny formand for Folketinget.

Det siger gruppeformand Peder Hvelplund, efter at Enhedslisten søndag har holdt gruppemøde.

- Vi må sige, at Søren Gade bestemt ikke er vores kandidat. Vi er helt uenige i beslutningen om at pege på ham. Det er primært på grund af de skandalesager, der har været, siger Peder Hvelplund.

Han henviser til Søren Gades håndtering af eksempelvis Jægerbogssagen i hans tid som forsvarsminister fra 2004 til 2010, hvor Gade trak sig fra posten.

Jægerbogssagen handlede om en ansat i Forsvarsministeriet, der selv fabrikerede en arabisk oversættelse af dele af en kontroversiel bog for at sandsynliggøre, at bogens passager blev brugt at Danmarks fjender.

Også den såkaldte lækagesag nævner Hvelplund.

Her blev Gades daværende rådgiver beskyldt for at have lækket oplysninger om, at det danske jægerkorps skulle på mission i Irak. Politiet droppede siden sigtelsen.

- Det er nogle sager, der ligger mange år tilbage i tiden, men ikke desto mindre er det nogle sager, der ligger der, siger Peder Hvelplund.

Det kommer dog højst sandsynligt til at gå modsat, hvad Enhedslisten ønsker. Lørdag samlede et bredt flertal i Folketinget sig om Søren Gade som næste formand.

Han ventes officielt udnævnt til den prestigefyldte post i næste uge, hvor de første møder finder sted i Folketingssalen efter valget 1. november.

Derfor vil Enhedslisten heller ikke kræve en afstemning i salen, når flertallet er så klart.

Men partiet vil holde skarpt øje med Søren Gade.

- Vi har konstateret, at Søren Gade har sagt, at han vil være hele Folketingets formand.

- Det løfte vil vi holde ham op på og sikre, at han får styrket Folketingets integritet, åbenhed og gennemsigtighed og også får sikret, at vi får styrket Folketingets muskler i forhold til at holde kontrol med regeringen, siger Peder Hvelplund.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.