Sprøjteforbud vedtaget - men får først virkning fra 2024

Fremover bliver det forbudt at bruge for eksempel Roundup på eksempelvis fortove, indkørsler og terrasser.

Fremover er det slut med at bruge sprøjtemidler som for eksempel Roundup på en række offentlige og private arealer. (Arkivfoto). <i>Regis Duvignau/Reuters</i>

Fremover er det slut med at bruge sprøjtemidler som for eksempel Roundup på en række offentlige og private arealer. (Arkivfoto). Regis Duvignau/Reuters

Det bliver fremover forbudt at sprøjte med blandt andet glyfosat på en række offentlige og private arealer, hvor der er særlig risiko for grundvandet.

Et politisk flertal har torsdag i Folketinget vedtaget et sprøjteforbud, som blev aftalt sidste år.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kalder det "et godt skridt på vejen til bedre beskyttelse af grundvandet".

- Nu forbyder vi svært nedbrydelige sprøjtemidler de steder, hvor der er en særlig risiko for, at det ender i vores grundvand. I Danmark har vi noget af det bedste drikkevand i verden, og det skal vores børn og børnebørn også have, siger hun i en pressemeddelelse.

Forbuddet omfatter de sværest nedbrydelige sprøjtemidler. Det gælder blandt andet midler med det aktive stof glyfosat, som er indeholdt i verdens mest udbredte sprøjtemiddel, Roundup.

Det bliver forbudt at sprøjte med midlerne på for eksempel stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser.

Det er steder, hvor det øverste jordlag er gravet væk, og hvor der er en særlig risiko for, at sprøjtemidlerne kan sive ned i grundvandet.

Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) er præsident Maria Reumert Gjerding tilfreds med, at forbuddet nu er stemt igennem.

Men det er kun det "første lille skridt", hvis vi skal beskytte fremtidens drikkevand, lyder det:

- Det private og offentlige forbrug af sprøjtegifte tegner sig kun for en lille del af det samlede forbrug.

- Derfor må det private og offentlige sprøjteforbud følges op af yderligere tiltag om at stoppe brugen af sprøjtegifte oven på de områder, hvor vores vigtigste og sårbare drikkevandsdepoter ligger, siger Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Kommunerne er i øjeblikket i gang med at risikovurdere såkaldte boringsnære beskyttelsesområder omkring alle drikkevandsboringer.

Her skal der laves aftaler med lodsejerne om stop for brug af sprøjtemidler.

Forbuddet mod de svært nedbrydelige sprøjtemidler træder i kraft 1. juli 2022.

Men det bliver først forbudt at sælge de pågældende sprøjtemidler til de nævnte arealer fra 2023.

Og først fra 2024 vil det være forbudt at sprøjte på arealerne.

Det skyldes ifølge Miljøministeriet EU-regler for afvikling af sprøjtemidler.

Lovændringen er stemt igennem af et flertal bestående af regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Frie Grønne og Alternativet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.