Mette F. er vært for europæisk topmøde om vind i Esbjerg

Fire EU-lande med kyststrækning til Nordsøen ventes at vedtage en erklæring om havvindspotentialet

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, er en af tre statsledere, der kommer til klimatopmøde i Esbjerg 18. maj. (Arkivfoto). <i>Michele Tantussi/Ritzau Scanpix</i>

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, er en af tre statsledere, der kommer til klimatopmøde i Esbjerg 18. maj. (Arkivfoto). Michele Tantussi/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) er senere på måneden vært for et topmøde om havvind i Esbjerg. Tyskland forbundskansler, Hollands premierminister, Belgiens premierminister og EU-Kommissionens formand deltager.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Det ventes, at regeringscheferne vil indgå en aftale, der skal sætte tempoet for udbygningen af havvind i Nordsøen op.

Mødet skal finde sted i Esbjerg 18. maj.

Mette Frederiksen tager på Esbjerg havn imod Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, Hollands premierminister, Mark Rutte, Belgiens premierminister, Alexander De Croo, og formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

- Europa skal hurtigst muligt være uafhængig af russisk gas. Danmark vil gå forrest og bane vejen for, at Nordsøen bliver et grønt kraftværk for hele Europa baseret på dansk teknologi og danske erfaringer.

- Derfor har vi taget initiativ til topmødet, og jeg glæder mig over opbakningen fra Tyskland, Nederlandene, Belgien og EU-Kommissionen, siger Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar.

Topmødet har fokus på den rolle, som havvind spiller for at gøre EU fri af fossile brændsler. Målet er at gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter.

De fire lande vil ifølge Politiken vedtage en erklæring om, hvor mange gigawatt havvind Nordsøen skal levere i 2050. Det fremgår ikke af meddelelse fra Statsministeriet, hvor mange gigawatt der bliver tale om.

Heller ikke om aftalen endnu er godkendt i de fire lande.

Ud over de fire statsledere og kommissionsformanden vil energiministre og en række virksomheder og brancheorganisationer fra de fire lande også deltage.

Ørsted, Mærsk og Vestas er blandt de danske virksomheder, der deltager.

Klimatopmødet i Esbjerg bliver første gang, at Olaf Scholz, der har været forbundskansler i Tyskland siden december, besøger et af de nordiske lande.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden