Statsministeren i tale til Ukraine: I har vores dybeste respekt

Dannebrog og det ukrainske flag vajede, da statsministeren tirsdag holdt tale til det ukrainske parlament.

Statsminister Mette Frederiksen taler til det ukrainske parlament via video. <i>Skærmbillede fra Statsministeriets video/Free</i>

Statsminister Mette Frederiksen taler til det ukrainske parlament via video. Skærmbillede fra Statsministeriets video/Free

Statsminister Mette Frederiksen (S) har via et videolink tirsdag formiddag talt direkte til det ukrainske parlament, som flagede med danske og ukrainske flag i anledningen.

Hun understregede, at hele den danske befolkning står bag ukrainerne, som kæmper mod Rusland, der invaderede landet for fire måneder siden.

- I har vores dybeste respekt. I kæmper ikke kun for jeres eget land. Men for frie nationer over hele verden.

- Det er en krig mellem frihed og undertrykkelse. Mellem demokrati og tyranni. En krig, som ingen af os har råd til at tabe, siger statsministeren i talen.

For nylig samlede der sig et flertal i Folketinget for at støtte, at Ukraine kan blive kandidatland til EU, hvilket er en årelang proces.

Normalvis ville et land som Ukraine ikke være klar til at blive kandidat, men en række europæiske lande og EU-Kommissionen ønsker at sende et klart signal til ukrainere, der kæmper på slagmarken, og til Rusland.

Der er dog visse krav, som Ukraine først skal opfylde. For eksempel kæmper landet med korruption, og der udestår en del arbejde med at give rettigheder til minoriteter.

- Vejen til EU-medlemskab kan være lang og krævende. Der er krav, der skal opfyldes. Det kan vi ikke ændre på. Men vi vil støtte jer hele vejen.

- I hører til i Europa. Og Europa tilhører jer, siger statsministeren.

En fremtid i EU har været omdrejningspunktet for konflikter i Ukraine over en længere årrække. Revolutionen i 2013, der var forløberen for den aktuelle krig, var udløst af ønsket, der førte til, at præsidenten blev afsat.

- For otte år siden traf i et valg. I valgte Europa. Lad der ikke være nogen tvivl: Ukraine er en del af den europæiske familie, siger Mette Frederiksen.

Præsident Volodymyr Zelenskij har talt til det danske folketing og senest til danske medier, som fik lov at stille spørgsmål.

Krigen har medført flere tusind dræbte og har sendt millioner af ukrainere på flugt internt og til resten af Europa.

Særligt Polen har taget imod mange flygtninge og bistået Ukraine. Danmark har også taget imod flere tusind flygtninge.

Statsministeren nævnte i talen, at Danmark har sendt Harpoon-missiler til Ukraine, som kan ramme russiske krigsskibe fra land. Hun stod også ved løftet om at genopbygge skibsbyggerbyen Mykolaiv.

Den danske statsminister er den fjerde regeringschef, der har talt til Ukraines parlament siden invasionen 24. februar. Flere har også besøgt landet.

I april rejste Mette Frederiksen til Ukraine, hvor hun besøgte Borodjanka og mødte mennesker ramt af krigen, der havde "set ondskaben".

- Men jeg så også noget andet. Noget, som jeg tror, vil bestemme forløbet af denne krig. Jeg så det ukrainske folks utrolige styrke. En stolt nations magt. Et frit folks jernvilje. Umuligt at knuse, siger statsministeren.

I talen nævnte hun den danske modstandsmand Kim Malthe-Bruun, som blev henrettet af nazisterne i 1945.

Han blev 21 år gammel og er kendt for sine breve til sin mor, som blev udgivet posthumt. I et af dem skrev han:

- Jeg er kun en lille ting, og min person vil meget snart være glemt, men den idé, det liv, den inspiration, som fyldte mig, vil leve videre.

I dag er det de ukrainske 21-årige mænd og kvinder, der dør, fortalte Mette Frederiksen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.