Tesfaye: Ville have været sjusket at hjemsende Fogde tidligere

Justitsministeren havde tillid til rigspolitichefen, indtil styrelse kom med indstilling i Minksagen.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at det ville have været "sjusket" at hjemsendte rigspolitichef Thorkild Fogde tidligere. (Arkivfoto). <i>Claus Bech/Ritzau Scanpix</i>

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at det ville have været "sjusket" at hjemsendte rigspolitichef Thorkild Fogde tidligere. (Arkivfoto). Claus Bech/Ritzau Scanpix

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at han har handlet helt efter bogen i sagen om den nu hjemsendte rigspolitichef Thorkild Fogde.

Justitsministeren valgte onsdag at hjemsende rigspolitichefen, efter at Medarbejder- og Kompetencestyrelsen kom med sin indstilling til, hvad konsekvenserne burde være for Thorkild Fogde i Minksagen.

- Hvis jeg bare havde gjort det tidligere, så mener jeg, at det havde været for sjusket, siger Mattias Tesfaye til TV 2 News.

Der bliver indledt en disciplinærsag mod Thorkild Fogde, og han bliver indkaldt til tjenstligt forhør.

Minkkommissionen kom med heftig kritik af Thorkild Fogde, da kommissionen 30. juni afleverede sin beretning i sagen om aflivning af alle mink i Danmark.

Thorkild Fogde var med på to pressemøder om aflivningen af mink den 4. og 7. november 2020. Kommissionen mener, at han med sin deltagelse var med til at give groft vildledende oplysninger til offentligheden.

- Det er efter kommissionens opfattelse kritisabelt, at Thorkild Fogde på pressemødet den 7. november 2020 støttede op om udmeldinger, der fastholdt minkavlere og offentlighed i en vildfarelse, som var skabt ved pressemødet den 4. november 2020, selv om Thorkild Fogde den 7. november 2020 vidste, at der manglede hjemmel til den myndighedsindsats, som var blevet iværksat, skrev Minkkommissionen i beretningen.

Kommissionen konkluderede, at Thorkild Fogde den 5. november blev bekendt med, at der manglende hjemmel til at aflive mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner.

Mattias Tesfaye kunne have valgt at hjemsende Thorkild Fogde. Men Tesfaye valgte at afvente rådgivningen fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Justitsministeren kalder den nu hjemsendte rigspolitichef for "en god mand".

- Hvis jeg skulle have sendt Thorkild Fogde hjem tidligere, skulle det have været et udtryk for, at jeg ikke havde tillid til ham, siger Mattias Tesfaye til TV 2 News.

Nu, hvor Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er kommet med sin indstilling, er sagen imidlertid en anden.

- Derfor mener jeg, at der ingen anden udvej er, end at han må fritages for tjeneste, hjemsendes, hedder det, og det må vare så længe, sagen kører, siger Mattias Tesfaye.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.