Tidligere landsstyreformand vil i Folketinget - taler ikke dansk

Hans Enoksen fra grønlandske Naleraq stiller op til valget, men taler ikke dansk. Det bliver hårdt, siger han.

Hans Enoksen var fra 2002 til 2009 landsstyreformand i Grønland for partiet Siumut. Nu stiller han op til folketingsvalget for partiet Naleraq. (Arkivfoto). <i>Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix</i>

Hans Enoksen var fra 2002 til 2009 landsstyreformand i Grønland for partiet Siumut. Nu stiller han op til folketingsvalget for partiet Naleraq. (Arkivfoto). Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix

Den tidligere landsstyreformand i Grønland Hans Enoksen stiller op til folketingsvalget 1. november for partiet Naleraq.

Han er en af 15 grønlandske politikere, der kæmper om to pladser i Folketinget, skriver det grønlandske medie KNR.

Hans Enoksen taler ikke dansk ifølge mediet, men det holder ham ikke tilbage.

- Jeg kan forestille mig, at det bliver hårdt, men det får mig ikke til at stoppe, siger han til KNR.

- Erfaringerne her er, at de dansktalende bliver betjent fuldt ud, og tolke oversætter for dem uden at sætte spørgsmålstegn ved det. Hvorfor skal jeg så behandlet anderledes i rigsfællesskabet?

Folketingets Oplysning oplyser til mediet, at forretningsordenen i Folketinget "indeholder ingen bestemmelser om sprog".

Spørgsmålet har dog aldrig været rejst i Folketinget før. Men skulle det blive aktuelt, vil man "finde en løsning på sproglige problemer".

Aaja Chemnitz, medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit, skriver på Facebook, at hun "støtter Hans Enoksens kandidatur og ret til at tale grønlandsk i Folketinget".

- Vi har om noget land i verden tradition for at finde løsninger for at få demokratiet til at fungere i respekt for vores forskellighed - det skal vi nok også finde ud af i Folketinget, skriver Aaja Chemnitz.

Grønlandsk er dog ikke helt uhørt i Folketinget. Grønlandsudvalget, hvor Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut er formand, afholdte i juni 2021 en høring, hvor der var simultantolkning fra både dansk til grønlandsk og omvendt.

Aki-Matilda Høegh-Dam modererede selv høringen på grønlandsk.

Til KNR siger Hans Enoksen videre, at hans mærkesag er, at "vi får vores land tilbage". Han vil have ændret, at der i Grundloven står, at Grønland "er under Danmark".

Fra 2002 til 2009 var Enoksen landsstyreformand i Grønland for partiet Siumut.

Han brød med Siumut i 2014 og var i stedet med til at stifte partiet Naleraq, som han stiller op for ved Folketingsvalget 1. november.

Her var han partileder frem til sommer, hvor han trak sig af personlige årsager. Men han er nu klar til politisk arbejde igen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.