To partier trækker lod om plads i præsidium og lejlighed

Vinderen af lodtrækning om plads i præsidiet - den fjerde næstformand - bliver del af Folketingets ledelse.

I 1998 trak Ivar Hansen sit eget navn op af den japanske krukke, da Folketinget afholdt lodtrækning om formandsposten. I denne uge skal der trækkes lod - med samme krukke - mellem Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne om en plads i Folketingets Præsidium. (Arkivfoto). <i>Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix</i>

I 1998 trak Ivar Hansen sit eget navn op af den japanske krukke, da Folketinget afholdt lodtrækning om formandsposten. I denne uge skal der trækkes lod - med samme krukke - mellem Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne om en plads i Folketingets Præsidium. (Arkivfoto). Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

En japansk krukke, som før har afgjort politiske skæbner om topposter i Folketinget, skal frem igen i denne uge.

Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne står begge med 14 mandater efter folketingsvalget 1. november, og derfor skal de to partier trække lod om den sidste plads i Folketingets Præsidium.

Som medlem af præsidiet får man stillet en lejlighed til rådighed på Slotsholmen.

De to partier kan beslutte at trække lod inden onsdag 16. november, når der på et møde i Folketinget vælges formand og sættes navne på de øvrige medlemmer af præsidiet.

Eller de kan vente til mødet i Folketingssalen, hvor der så vil være lodtrækning, bekræfter Folketingets administration.

Det sidste var tilfældet, da fungerende formand Ivar Hansen (V) i 1998 trak sit eget navn i krukken og blev Folketingets formand.

Folketingets formand vælges ved flertal i Folketinget, og det stod allerede i weekenden klart, at der er bred opbakning til Søren Gade fra Venstre.

De fire øvrige medlemmer af præsidiet - som er henholdsvis første, anden, tredje og fjerde næstformand - besættes af de fire største partier i Folketinget fraregnet det parti, som den nyvalgte formand tilhører.

Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance har endnu ikke taget endeligt stilling til processen.

Liberal Alliances indstilling er, at lodtrækningen finder sted inden mødet i salen, oplyser Ole Birk Olesen.

Folketingets administration står for lodtrækningen, og hvis afstemningen foregår, inden der sættes navn på præsidiemedlemmerne 16. november, vil det ske med tilstedeværelse af repræsentanter for begge partier.

Præsidiet leder møderne i Folketingssalen, og det er de fem medlemmer, der officielt repræsenterer Folketinget. Præsidiet vælges for et år ad gangen.

Formanden er chef for Folketingets administration med flere hundrede medarbejdere.

Efter valget i 1998 måtte man trække lod om posten som formand, der i øvrigt er aflønnet på samme niveau som statsministeren.

Efter at have stemt om socialdemokraten Birte Weiss og Venstres Ivar Hansen endte det med lodtrækning. Ivar Hansen var fungerende formand, og han skulle derfor trække. Han trak sig selv.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.