Topembedsmand kan ikke genkende sig selv i Heunickes noter

Ifølge topembedsmand kunne beslutning om, at alle mink skulle aflives, ikke komme bag på Fødevareministeriet.

Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth, går fredag i rette med sundhedsminister Magnus Heunickes (S) noter og udlægning af et afgørende møde i toppen af regeringen i forbindelse med aflivningen af alle mink.

Særligt modsætter Legarth sig, at han var den første på mødet til at tilkendegive, at alle mink skulle aflives. Det siger departementschefen, da han blev afhørt af Minkkommissionen.

Her viste kommissionens udspørger, Jakob Lund Poulsen, Heunickes noter og forklaring til kommissionen for Legarth.

Heunicke var den eneste, der tog noter fra mødet, der blev holdt i regeringens koordinationsudvalg om aftenen 3. november. Det er på det møde, at beslutningen om at aflive alle mink bliver truffet.

I Heunickes noter tager Legarth ordet, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har indledt mødet. Her noteres han blandt andet for at sige "Mink slås ned".

I sin forklaring til kommissionen sagde Heunicke, at det var Legarths konklusion af, hvad der måtte gøres. Senere i samme forklaring kaldte Heunicke det dog et oplæg til en diskussion.

Johan Kristian Legarth genkender overhovedet ikke, at han har haft en holdning til, om alle mink i Danmark skulle aflives.

Adspurgt om han kan genkende Heunickes udlægning, svarer han:

- Nej, det kan jeg ikke. Når jeg ser de her kortfattede noter, så tillader jeg mig at tro, at det er en erindringskonstruktion, siger Johan Kristian Legarth.

Embedsmanden er ikke den første, der har haft svært ved at genkende Heunickes noter og udlægning. Andre mødedeltagere herunder statsministeren har afvist, at noterne skulle være retvisende.

Kommissionen interesserede sig også for optakten til mødet. Det er på mødet, at beslutningen om at aflive alle mink træffes.

Men nogle dage efter må Justitsministeriet erkende, at myndighederne ikke har lovgrundlag til at kræve alle mink aflivet.

Derfor har kommissionen interesseret sig for, hvorfor det ikke blev nævnt, da beslutningen blev truffet. Her forklarede Johan Kristian Legarth, at det var det daværende Miljø- og Fødevareministeriums ansvar.

Ifølge departementschefen stod det klart forud for mødet i regeringstoppen, at aflivning af alle mink var et af de mulige udfald.

- Jeg tror i hvert fald opfattelsen har været, at det var et sandsynligt udkom eller et muligt udkom af drøftelsen senere den dag, siger Johan Kristian Legarth.

Derfor mener han ikke, at det kunne være en overraskelse, at det skulle drøftes på mødet i regeringens koordinationsudvalg.

Ifølge Johan Kristian Legarth gjorde hverken daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) eller hans departementschef på mødet opmærksom på, at det ikke var alle mink, der var lovgrundlag til at kræve aflivet.

Minkkommissionen var egentlig færdig med sine afhøringer i januar. Siden da har kommissionen indkaldt seks embedsmænd til en supplerende afhøringer.

Fredag skal også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, afgive yderligere forklaring. Næste uge skal tre embedsmænd fra det daværende Miljø- og Fødevareministerium afhøres.

Kommissionens beretning ventes i juni.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.