Trods indsats stemte færre vælgere end håbet i udsatte områder

Stemmeprocenten i udsatte boligområder er faldet markant sammenlignet med 2019 og 2015, viser en gennemgang.

Stemmeprocenten i udsatte boligområder i København, Aarhus og Odense falder markant og er lavere end i både 2015 og 2019. (Arkivfoto). <i>Palle Hedemann/Ritzau Scanpix</i>

Stemmeprocenten i udsatte boligområder i København, Aarhus og Odense falder markant og er lavere end i både 2015 og 2019. (Arkivfoto). Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Stemmeprocenten ved tre valgsteder i udsatte boligområder i København, Aarhus og Odense faldt markant ved dette års folketingsvalg i forhold til det seneste valg i 2019 samt valget i 2015.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af avisens gennemgang af de optalte stemmer.

Ved tirsdagens valg endte den samlede stemmeprocent på 84,1, hvilket er den laveste valgdeltagelse siden 1990.

Tilsvarende var stemmeprocenten ved valgstedet 7. Nord i Tingbjerg i København 60,65, skriver Jyllands-Posten.

Ved stemmestedet Globus 1 i Gellerup lå stemmeprocenten på 62,79, mens Camp U i Vollsmose endte med en stemmeprocent på 63,11.

I Vollsmose og Tingbjerg er der tale om en tilbagegang på syv procentpoint i forhold til valget i 2019, mens faldet er på knap ti procentpoint i Gellerup.

Rune Stubager, der er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, siger til Jyllands-Posten, at tallene tyder på, at der er sket en demobilisering af vælgere med anden etnisk baggrund end dansk.

Taget i betragtning af, at der er blevet arbejdet intenst på at få flere indvandrere til stemmeboksen, mener Rune Stubager, at det er overraskende, at stemmeprocenten ved de tre valgsteder er faldet så markant sammenlignet med 2019 og 2015.

Han mener, at det er særligt bekymrende, at stemmeprocenten nu er faldet til under 2015-niveauet - for i 2015 fyldte Stram Kurs-leder Rasmus Paludan ikke, som det var tilfældet i 2019.

Ifølge Jyllands-Postens gennemgang er der også sket et markant ryk i forhold til, hvem folk i Tingbjerg, Vollsmose og Gellerup stemmer på.

Ved valget i 2019 var De Radikale den helt store stemmesluger. Denne gang har flest stemt på partiet Frie Grønne.

Partiet med Sikandar Siddique i spidsen fik dog kun 0,9 procent af stemmerne på landsplan og kommer dermed ikke i Folketinget, da spærregrænsen ligger på to procent.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.