Udenlandske medier bemærker ønsket om en bred regering

Mette Frederiksens tanker om en kommende regeringskonstellation bliver noteret af udenlandske medier.

Mette Frederiksen sikrede sig natten til onsdag et rødt parlamentarisk flertal i det, som udenlandske medier kalder et kaotisk valg. Det bemærkes, at den fungerende statsminister vil have en bred regering over midten i dansk politik. <i>Fabian Bimmer/Reuters</i>

Mette Frederiksen sikrede sig natten til onsdag et rødt parlamentarisk flertal i det, som udenlandske medier kalder et kaotisk valg. Det bemærkes, at den fungerende statsminister vil have en bred regering over midten i dansk politik. Fabian Bimmer/Reuters

I andre europæiske lande bemærker medierne det socialdemokratiske ønske om en bred regering over midten i dansk politik oven på valgresultatet.

Det er medier i Tyskland, Holland og Finland - alle lande, som selv opererer med brede koalitionsregeringer.

Nyhedsmagasinet Der Spiegel kalder den socialdemokratiske sejr for en sidste øjeblikssejr. Og den af Mette Frederiksen ønskede regeringssammensætning kaldes noget sjælden i Danmark.

Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen beskrives sågar som systemknusere af det tyske medie.

Et andet land, som opererer med brede koalitionsregeringer, er Holland. Her har man hos mediet Het Financieele Dagblad, FD, også bemærket ønsket om en bred regering i Danmark.

Her noterer man, at Mette Frederiksen har et parlamentarisk flertal i sin egen blok – men fortsat ønsker at forsøge på at danne den brede regering.

Af FD understreges det også, at det – som de kalder en lilla koalition, og selv har i Holland – ikke er normalt i Danmark.

Tidligere er Finland blevet nævnt som det land, hvor Mette Frederiksen kunne finde inspiration til sin brede regering.

Det finske medie Yle brugte tirsdag aften i København.

Ligesom både Der Spiegel og FD bemærker mediet, at Mette Frederiksen faktisk har det parlamentariske flertal, men vil forsøge at danne en bred regering.

Billedet af en berørt Mette Frederiksen (S) under talen til socialdemokratiske partifæller efter tirsdagens valgsejr og billeder af kys mellem Mette Frederiksen og hendes mand, Bo Tengberg, har onsdag morgen ramt flere udenlandske medier.

Det britiske medie BBC kalder det uventet, at Socialdemokratiet har sikret sig yderligere to mandater sammenlignet med det seneste valg.

I en længere artikel forklarer mediet, hvorfor der har været valg i Danmark, hvordan det røde parlamentariske flertal blev sikret ved mandater på Færøerne og Grønland, og hvad Lars Løkke Rasmussens rolle har været.

Mediet drager en parallel til tv-serien "Borgen".

En politisk kommentator hos det norske medie Aftenposten kalder i en kommentar sent tirsdag aften den socialdemokratiske valgsejr "en formidabel magtdemonstration" – og et af de mest kaotiske valg i mands minde.

Også hos vores svenske naboer fylder det danske valg. Aftonbladet har fokus på, at det parlamentariske flertal blev sikret natten til onsdag af de grønlandske mandater. Valgnatten bliver omtalt som "en uvis valgnat".

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.