Udenrigsministeriet vil holde ugentlige kriseøvelser

Mandag øver er nyoprettet kriseberedskab for første gang en krisesituation. Det skal fremover ske hver uge.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Inden for to timer skal medlemmerne af et nyoprettet kriseberedskab kunne møde op i Udenrigsministeriet og hjælpe, hvis der opstår store kriser i udlandet, som kræver ekstra hjælp.

Mandag gennemfører beredskabet sin første øvelse, og her dukker udenrigsminister Jeppe Kofod (S) op for at overvære, hvordan det forløber.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det stående beredskab er blevet stablet på benene, som følge af at Taliban tog magten i Afghanistan i august sidste år.

Magtskiftet skabte enorm travlhed i udenrigsministerier verden over, som forsøgte at evakuere både diplomatisk og militært personel samt borgere i landet.

- Udviklingen gik voldsomt stærkt – og medarbejderne her i ministeriet og hos de andre myndigheder løftede en tilsyneladende umulig opgave under særdeles vanskelige vilkår, siger udenrigsminister Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Erfaringerne fra forløbet, der udviklede sig konstant, skal bruges i det nyoprettede beredskab, som et bredt politisk flertal tidligere i år blev enige om at oprette.

Der er afsat seks millioner kroner om året til det stående kriseberedskab i Udenrigsministeriet. Det skal kunne hjælpe hele organisationen, og deltagerne skal kunne aktiveres ved en bred vifte af kriser.

Det kan for eksempel være ved naturkatastrofer, terror, ulykker eller ved cyber- eller ambassadeangreb, oplister ministeriet.

Konkret bliver beredskabet udgjort af fire vagthold på hver 12 personer. Holdene skal på skift stå klar til at kunne møde ind i Udenrigsministeriet med to timers varsel.

Desuden skal ugens vagthold hver mandag formiddag møde op i ministeriet for at øve et en krisesituation. Det sker i samarbejde med forskellige ambassader og myndigheder på skift.

Mandag i tidsrummet 10-11 skal beredskabet for første gang træne. Øvelsen er et scenarie med et større terrorangreb under en fodboldkamp i udlandet med flere omkomne og sårede fans.

Foruden de fire hold i beredskabet er der oprettet en udrykkerliste. På den er cirka 60 chefer og medarbejdere, som vil kunne rykke ud og håndtere kriser lokalt med den danske ambassade i det land, hvor krisen rammer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.